Στέλιος Βαλιάνος: Ξηλώνουν και το ΙΚΑ Ν. Μουδανιών

  Για ξήλωμα του υποκαταστήματος ΙΚΑ των Ν. Μουδανιών κάνει λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής, Στέλιος Βαλιάνος, υποστηρίζοντας ότι θα υποβαθμιστεί σε γραφείο 1-2 ατόμων μέχρι να καταργηθεί τελείως.

  «Με τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, όλος ο νομός Χαλκιδικής, με τη γεωγραφική του ιδιαιτερότητα, θα λειτουργήσει με ένα κατάστημα ΕΦΚΑ, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι βέβαιο ότι, στον Πολύγυρο, έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες υποδομές για μια τέτοια συγχώνευση», σημειώνει ο κ. Βαλιάνος με ανακοίνωσή του, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει την εξέλιξη αυτή.

  Αναλυτικά η ανακοίνωσή του

  «Μετά το ξήλωμα των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ πλέον) Αρναίας, Κασσάνδρας και Καλλικράτειας, η Κυβέρνηση περνάει στη δεύτερη φάση συνενώσεων τοπικών υποκαταστημάτων του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΦΚΑ.

  Έτσι με βάση το οργανόγραμμα που πρόκειται άμεσα να ανακοινωθεί, το δεύτερο  μεγάλο υποκατάστημα του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) στη Χαλκιδική, αυτό των Ν. Μουδανιών αναμένεται να υποβαθμιστεί σε «γραφείο», με δυναμικό 1-2 υπαλλήλων και ουσιαστικά να καταργηθεί τελείως, αφού θα πάψει πλέον να παρέχει τις υπηρεσίες του στους πολίτες όλης της Νότιας Χαλκιδικής.
  Το υποκατάστημα του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) Ν. Μουδανιών εξυπηρετεί μια τεράστια περιοχή ευθύνης από το Παλιούρι της Χερσονήσου της Κασσάνδρας μέχρι και την Καλλικράτεια και τα όρια του Δήμου Προποντίδας.
  Χιλιάδες ασφαλισμένοι στις ξενοδοχειακές μονάδες, στον τουριστικό κλάδο, στις πολυάριθμες επιχειρήσεις πάσης φύσεως, στις βιοτεχνίες και μικρές βιομηχανίες όλης της Νότιας Χαλκιδικής (Δήμοι Προποντίδας και Κασσάνδρας) εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο υποκατάστημα ενώ στα μητρώα της εν λόγω υπηρεσίας υπάρχουν 10.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι συναλλάσσονται με το ΙΚΑ Ν. Μουδανιών! 
  Με δυναμικό 18 υπαλλήλων και με εξαιρετικά στατιστικά στοιχεία (1ο στα έσοδα στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας) αποτελεί ένα κατάστημα πρότυπης λειτουργίας.
  Υπολογίζεται ότι κατά μέσο ημερήσιο  όρο, από το εν λόγω υποκατάστημα, εξυπηρετούνται 100 συμπολίτες μας, πολλές φορές και τρίτης ηλικίας που αδυνατούν να μετακινηθούν, ενώ στο συγκεκριμένο ΙΚΑ, το οποίο εξυπηρετεί και το ταμείο των ξενοδόχων (ΤΑΞΥ) λειτουργεί και Τοπική Διοικητική Επιτροπή που εξετάζει ενστάσεις πολιτών κατά πράξεων της Διοίκησης του Ταμείου.
  Ακόμα κι αν κανείς προσπαθήσει να κοιτάξει με συμπάθεια την προσπάθεια περιορισμού των κρατικών δομών, αναρωτιέται ποια οικονομία κλίμακος εφαρμόζεται εν προκειμένω, όταν χιλιάδες συμπολίτες μας από τη Νότια Χαλκιδική θα αναγκάζονται καθημερινά να μεταβαίνουν στον Πολύγυρο για να συναλλαχθούν με τον ΕΦΚΑ. Ηλικιωμένοι, ανήμποροι και επαγγελματίες θα ξοδεύουν πολύ χρόνο και χρήμα για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Παρά τις ψηφιακές λειτουργίες και υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί πολλοί Χαλκιδικιώτες δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα ηλεκτρονικά μέσα.
  Ο τουριστικός, βιοτεχνικός και επαγγελματικός κλάδος της Χαλκιδικής θα υποστεί άλλη μία επιβάρυνση, μετά τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές που έχουν θεσπιστεί με το νόμο Κατρούγκαλου!
  Με τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, όλος ο νομός Χαλκιδικής, με τη γεωγραφική του ιδιαιτερότητα, θα λειτουργήσει με ένα κατάστημα ΕΦΚΑ, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι βέβαιο ότι, στον Πολύγυρο, έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες υποδομές για μια τέτοια συγχώνευση.
  Φωνάξαμε και όταν ξηλώθηκαν νευραλγικές υπηρεσίες και σε άλλα μέρη του Νομού και ειδικά στο ορεινό και πιο φτωχό Βόρειο κομμάτι του, το οποίο έγινε φτωχότερο. Δεν εισακουστήκαμε.
  Ο νομός μας έχει ιδιαιτερότητες τις οποίες παραβλέπει η Κυβέρνηση. Οφείλει να σταματήσει την εξέλιξη αυτή, άλλως θα είναι υπόλογη έναντι των συμπολιτών μου».