Τζιτζικώστας: Ο Μπουτάρης έψαχνε «μπαμπούλα» για να υπερχρεώσει τους Θεσσαλονικείς

    Στα κονδύλια που διαθέτει η Περιφέρεια στους Δήμους για την βιώσιμη αστική ανάπλαση αναφέρθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», και άφησε αιχμές για τη στάση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος στο παρελθόν κατηγόρησε τον Περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας πως «έκοψε» έργα που επρόκειτο να γίνουν στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
    «Ο κ. Μπουτάρης έψαχνε τον “μπαμπούλα” προκειμένου να πείσει το Δημοτικό του Συμβούλιο για την ανάγκη δανεισμού του Δήμου 20 εκατ. ευρώ και να υπερχρεώσει έτσι τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης για πολλά, πολλά χρόνια. Γιατί διαφορετικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενώ έχουμε εξηγήσει στους αρμόδιους αντιδημάρχους, υπηρεσιακούς του Δήμου της Θεσσαλονίκης, ότι το πρόγραμμα αυτό είναι για περιοχές βεβαρημένες, οι οποίες έχουν θέματα ανεργίας, θέματα περιβαλλοντολογικά και θα μπορούσαν να μας φέρουν περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως είναι ο Βαρδάρης, η Ξηροκρήνη, ο σιδηροδρομικός σταθμός δεν ξέρω, έχει πάρα πολλές περιοχές που θα μπορούσαν να ενταχθούν α’ αυτό το πρόγραμμα, υπάρχει μία επιμονή και μια δημόσια μόνιμη τοποθέτηση εις βάρος της Περιφέρειας από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, την οποία επιλέγω συνειδητά να μην απαντώ, αλλά αφού με ρωτάτε το κάνω, προκειμένου να μην ενταχθούν τέτοια έργα, να δημιουργηθεί ένας «κακός» ο οποίος “τάχα” κόβει τα έργα του Δήμου και άρα υπάρχει η ανάγκη να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 20 εκατομμύρια ευρώ. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτές οι λογικές κινούνται σε τελείως λάθος κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. 
    Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια διαθέτει εκατό εκατομμύρια ευρώ για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γίνουν έργα αστικής ανάπλασης και ότι έχει ζητήσει από τους Δήμους να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
    Ωστόσο ο ίδιος, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι: «με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να αναπλαστούν και να γίνουν παρεμβάσεις σε περιοχές ιδιαίτερα βεβαρημένες, από ανεργία, από προβλήματα κοινωνικά», και συμπλήρωσε: «όταν λοιπόν βλέπετε Δήμους οι οποίοι έρχονται με προτάσεις για ανάπλαση περιοχών «φιλέτων» θα τις χαρακτηρίσω εγώ, όπως το παραλιακό μέτωπο και επιθυμούν να εντάξουν αυτά τα έργα σε ένα πρόγραμμα που βρίσκεται και υπάρχει για να εξυπηρετήσει περιοχές υποβαθμισμένες και την ίδια ώρα οι Δήμοι αυτοί δεν αντιλαμβάνονται ότι τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυστηρά και είναι και πολύ συγκεκριμένο το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε και ταυτόχρονα δε θέλουν, παρά τις επανειλημμένες δικές μας οχλήσεις, να φέρουν προτάσεις που έχουν να κάνουν με υποβαθμισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, που υπάρχουν σε όλους τους Δήμους, αντιλαμβάνεστε ότι οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι τελικά κάποιοι μάλλον προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Περιφέρεια ως «μπαμπούλα» για να υπερχρεώσουν, να δανειστούν μάλλον και να υπερχρεώσουν τους δημότες της Θεσσαλονίκης».
    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ