Ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής για τη δίκη των Σκουριών

    Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά τον εμπρησμό των εγκαταστάσεων της «Ελλ.Χρσός» στις Σκουριές (Φλεβάρης του ’13) πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα στην Θεσσαλονίκη η δίκη των 21 πολιτών που στοχοποιήθηκαν και  κατηγορήθηκαν ως δράστες, από την αστυνομία του Δένδια και την κυβέρνηση Σαμαρά στην προσπάθειά τους να ποινικοποιήσουν την αντίθεση του κινήματος χιλιάδων πολιτών ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική.
    Από την στιγμή του εμπρησμού ξεκινά ένα πρωτοφανές κυνήγι μαγισσών σε όλη την περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής, παραβαίνοντας τις Αρχές των ατομικών ελευθεριών και Συνταγματικών Δικαιωμάτων: Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι – κάθε ηλικίας – στοχοποιούνται ως τρομοκράτες. Καταδρομικές επιχειρήσεις της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής στα χωριά. Μαζικές προσαγωγές, ακόμα και απαγωγές, πολύωρες ανακρίσεις χωρίς παρουσία δικηγόρων, παράνομες λήψεις DNA και ψυχολογικά βασανιστήρια. Και όλα αυτά με έωλα ή και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, παρά μόνο την υποψία, τις προσωπικές τους σχέσεις και την δηλωμένη αντίθεση αυτών των ανθρώπων στην εξόρυξη. 
    Από την επομένη του εμπρησμού είχαμε δηλώσει και το δηλώνουμε και τώρα: Τους υπαίτιους έπρεπε να τους είχε ψάξει αλλού η ελληνική αστυνομία και όχι στο κίνημα.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής εν όψει της επικείμενης δίκης για κόμη μια φορά δηλώνει την συμπαράστασή του στους 21 υπόδικους αλλά και σε όλους τους διωκόμενους πολίτες (450 συνολικά και για διάφορες αιτίες και αφορμές). Πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη είναι σε θέση να σταθμίσει την πραγματικότητα και όχι τα χαλκευμένα στοιχεία της τότε αστυνομικής και πολιτικής αρχής και με την απόφασή της να αποδώσει μεν δικαιοσύνη αλλά και την αναγκαία ηρεμία στις τοπικές κοινωνίες της Β.Α. Χαλκιδικής.
    Η στήριξή μας  στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές είναι διαρκής. Το ίδιο και η απαίτησή μας από την κυβέρνηση, να κάνει πράξη την – πολλές φορές – δηλωμένη αντίθεσή της σε αυτήν την καταστροφική για τους πολίτες,το περιβάλλον και την χώρα εξόρυξη.