Ανακαλύψτε τη Χαλκιδική στην φωτογραφία της ημέρας: Φράγμα Σιανών

  Σ’ ένα μικρό χωριό στην ορεινή Χαλκιδική, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο βρίσκεται το φράγμα – λίμνη των Σιανών. 
  Μικρά περιπατητικά δρομάκια θα σε οδηγήσουν σ’ ένα από τα σύγχρονα αξιοθέατα που έχουν να επιδείξουν τα Σανά, καθώς η κατασκευή του ολοκληρώθηκε την πενταετία 1980-1985, αν και είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται από την περίοδο της δικτατορίας. 
  Το φράγμα – ταμιευτήρας ύδατος βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων βορείως του χωριού, με σκοπό να αρδεύσει και την μεγάλη αγροτική έκταση του κάμπου των Σανών, 6.000 στρεμμάτων περίπου. 
  Εκτός από ταμιευτήρας ύδατος εξελίσσεται, λόγω της μεγάλης έκτασης που καλύπτει, σε έναν άριστο υδροβιότοπο αλλά και σε διβάριο με την πληθώρα ψαριών που έχουν κατακλύσει και ενβιούν στο βυθό του. 
  Μάλιστα, πριν από αρκετά χρόνια, η εβδομαδιαία εφημερίδα «Χάος», που κυκλοφορούσε για 12 χρόνια (2000-2012), με έδρα τα Σανά, έκανε πρόταση στον δήμο Πολυγύρου να μετατραπεί το φράγμα σε κωπηλατικό κέντρο, κέντρο αναψυχής, αθλοπαιδιών του υγρού στίβου, καθώς και σε βιβάριο ελεγχόμενης αλιείας για κάποιες οικογένειες των Σανών που θα ήθελαν να ασχοληθούν. Μία πρόταση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα.
  *Επιμέλεια Τσερβελή Χριστίνα