Ανακαλύψτε τη Χαλκιδική στην φωτογραφία της ημέρας: Διώρυγα Κασσάνδρου

  Εκεί που κόβεται το πρώτο πόδι στα δύο και η χερσόνησος της Κασσάνδρας μοιάζει με νησί. Εκεί που τα νερά του Τορωναίου κόλπου ενώνονται με τον Θερμαϊκό. 
  Εκεί που υπήρξε η Κασσανδρεία, μία από τις πόλεις που είχαν ηγεμονικό ρόλο στη Μακεδονία. Εκεί που χτίστηκε το διατείχισμα του Ιουστινιανού, το σημαντικότερο οχυρωματικό έργο της Χαλκιδικής.
  Εκεί που ανοίγουν οι πόρτες της Κασσάνδρας, εκεί βρίσκεται η περίφημη διώρυγα της Νέας Ποτίδαιας
  Πρόκειται για ένα έργο που θεωρείται ότι υπήρχε πριν από τον 1ο αιώνα π.Χ και συνεχίστηκε από τον Κάσσανδρο το 315 π.Χ, όταν στη θέση της αρχαίας Ποτίδαιας χτίστηκε η Κασσανδρεία. Το έργο διευκόλυνε τη ναυσιπλοΐα μεταξύ του Θερμαϊκού και του Τορωναίου κόλπου και συγχρόνως οχύρωνε την πόλη. 
  Το 540 μ.Χ η πόλη καταστράφηκε και επανιδρύθηκε από τον Ιουστινιανό, ο οποίος έχτισε το διατείχισμα και άνοιξε τη διώρυγα στη σημερινή περίπου θέση. Το διατείχισμα και η διώρυγα επισκευάσθηκαν από τον «Δεσπότη» της Θεσσαλονίκης Ιωάννη 7ο Παλαιολόγο, το 1407, και βελτιώθηκαν από τους Βενετούς (1424-1430).
  Η διώρυγα, που έχει μήκος 1.250 μέτρα, πλάτος 40 μέτρα και βάθος 8 μέτρα, με τη σημερινή μορφή άνοιξε στη δεκαετία του 1930. Η γέφυρα ύψους 18 μέτρων κατασκευάστηκε το 1970. Μέχρι τότε, οι κάτοικοι περνούσαν την αντίπερα όχθη με φέρι μποτ. 

  Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Κασσάνδρας, με θέα που κόβει την ανάσα.

  *Επιμέλεια Τσερβελή Χριστίνα