Σπάνιος χρυσαετός εντοπίστηκε νεκρός στις Πρέσπες

  Σπάνιος χρυσαετός, που αποτελεί προστατευόμενο είδος, βρέθηκε νεκρός δίπλα στο κουφάρι ενός σκύλου ο οποίος είχε δηλητηριαστεί με φόλα.
  Τα νεκρά ζώα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια περιπολίας των φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε σημείο που υπέδειξε κτηνοτρόφος της περιοχής.

  Αμέσως κινητοποιήθηκαν μέλη του Φορέα Διαχείρισης και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών που σε συνεργασία με την Ομάδα Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, έψαξαν την περιοχή με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

  Βάσει των ενδείξεων, ως επικρατέστερη αιτία θανάτου είναι ο χρυσαετός να δηλητηριάστηκε όταν τράφηκε με τον νεκρό σκύλο, ο οποίος είχε πέσει και ο ίδιος θύμα δηλητηρίασης από φόλα. Σημειώνεται ότι ο Χρυσαετός είναι ένα εμβληματικό αρπακτικό της χώρας, σπάνιο προστατευόμενο είδος, με ιδιαίτερη σημασία για την Πρέσπα αφού μόλις 1-2 ζευγάρια έχουν καταγραφεί στην περιοχή.
  Σύμφωνα με ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων που επελήφθησαν του περιστατικού, αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά η άγνοια και η αδιαφορία από την ασυλλόγιστη απόθεση στην ύπαιθρο, κουφαριών νεκρών ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα.
  «Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι πέρα από την ηθική και νομική διάσταση του θέματος, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι πολύ επικίνδυνη τόσο για την άγρια ζωή, όσο και για την ανθρώπινη υγεία», αναφέρεται σχετικά.

  Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταγγέλλουν για άλλη μία φορά την πρακτική της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, επισημαίνουν την επικινδυνότητά της και καλούν τους κατοίκους της περιοχής, σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρά ζώα εκτεθειμένα στην ύπαιθρο, να ειδοποιήσουν αμέσως τις αρμόδιες αρχές (Φορέα Διαχείρισης, Δασαρχείο, Αστυνομία) οι οποίες θα φροντίσουν για την ασφαλή ταφή του ζώου.

  Για το περιστατικό, διενεργεί προανάκριση το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Γερμανού Πρεσπών, ενώ δείγματα του νεκρού χρυσαετού έχουν σταλεί στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων για τοξικολογική εξέταση.
  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ