Ανακαλύψτε τη Χαλκιδική στην φωτογραφία της ημέρας: Λιμάνι των κουφών (βίντεο)

  Αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μέρη της Σιθωνίας και θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας. 

  Το ειδυλλιακό του τοπίο σε εντυπωσιάζει και η βαθυγάλαζη θάλασσά του σε μαγεύει. 
  Είναι ο «Κωφός λιμήν» των αρχαίων Ελλήνων, όπως τον αναφέρει ο Θουκυδίδης, αφού όποιος βρίσκεται μέσα στον όρμο του δεν μπορεί να ακούσει τη βοή του πελάγους. 
  Ο λόγος για το Πόρτο Κουφό, ένα όμορφο φυσικό λιμάνι με μια βαθιά, σχεδόν απόκοσμη, θάλασσα, που σε καλεί, αν είσαι τολμηρός, να την ανακαλύψεις. 
  Οι διαστάσεις του είναι: μέγιστο μήκος 1.600 μ., μέγιστο πλάτος 550 μ., μέγιστο βάθος 8-23 μ., άνοιγμα εισόδου 300 μ., βάθος εισόδου 10-33 μ. και 5,5-27 μ. 
  Στις βραχώδεις και απόκρημνες ακτές του ανοίγονται σπηλιές, σε μια από τις οποίες, στη νοτιοανατολική πλευρά της εισόδου, μπορεί ο επισκέπτης να μπει με βάρκα. 
  Μια άλλη σπηλιά βρίσκεται στην κορυφή της τομής του παλιού λατομείου. Η επίσκεψή της είναι σχεδόν αδύνατη σήμερα, λόγω της τομής που έγινε με τη λατόμευση. 
  Το σπήλαιο αυτό πρέπει να ήταν τόπος λατρείας στα ρωμαϊκά χρόνια. Αργότερα, για να εξαγνιστεί ο χώρος, οι χριστιανοί ζωγράφισαν κόκκινους χαρακτηριστικούς σταυρούς στην οροφή της σπηλιάς.
  Κατά την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου πόλεμου χρησιμοποιήθηκε από τα γερμανικά υποβρύχια λόγω της στρατηγικής του θέσης που παρείχε φυσική αντιαεροπορική κάλυψη και άμεση πρόσβαση στο Αιγαίο. 
  Επίσης, στην αρχή του όρμου επί της Άκρας Αντίκουφο, είχαν εγκαταστήσει ένα πολυβολείο όπου φρουρούσε την είσοδο. Σώζονται ερείπια των οχυρώσεων που έκτισαν οι Γερμανοί κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και υπόγειες αίθουσες και πλατώ, πάνω στα οποία ήταν στημένα τα επάκτια πυροβόλα. 
  Σήμερα αποτελεί ένα όμορφο τουριστικό μέρος, που στον όρμο του βρίσκουν καταφύγιο ιστιοπλοϊκά και βάρκες, φημισμένο για το φρέσκο του ψάρι. 
  Δείτε το βίντεο:

   

  *Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού: Ζωή Γανίτη
  *Επιμέλεια κειμένου: Χριστίνα Τσερβελή