Εκδήλωση για την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917

  «Η πυρκαγιά του 1917 και ο ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης» είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 στις  19:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μανόλη Ανδρόνικου 6).
  Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, το 1917, η οποία υπήρξε ο καταλύτης για την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της πόλης, αλλά και για τον σχεδιασμό της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ.
  Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσάμπαλος και περιλαμβάνει 5 παρουσιάσεις:
  -«Απεικονίσεις της μεγάλης πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», Πάρις Σαββαΐδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.
  -«Ιδεολογία και πολιτική για τον πολεοδομικό σχεδιασμό πριν 100 χρόνια: Ένα σχόλιο με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, το 1919, για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης», Αθηνά Γιαννακού, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.
  -«Καταστροφή και ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης: οι ιδιότυπες διαδρομές του εκσυγχρονισμού», Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.
  -«Ιδιοκτησία και αστικοί μετασχηματισμοί στην περιοχή του ανατολικού ρήγματος: οραματισμοί και υλοποιήσεις», Αθηνά Βιτοπούλου, Δρ. Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος, διδάσκουσα Τμήματος Αρχιτεκτόνων και Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.
  -«Η πυρκαγιά του 1917 ως καταλύτης για τον υβριδικό εκσυγχρονισμό της Θεσσαλονίκης», Νίκος Καλογήρου, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.
  Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Έκθεσης «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΠΟΛΗ ΑΠΘ: 90+ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ/100+ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ» που διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.