Ανακαλύψτε τη Χαλκιδική στην φωτογραφία της ημέρας: Βυζαντινός Πύργος Αγίου Παύλου (βίντεο)

  Ιστορία εξακοσίων χρόνων κουβαλά ο Βυζαντινός Πύργος Αγίου Παύλου, χτισμένος το 1407, που στέκεται περήφανος στον παραθαλάσσιο λόφο της Νέας Φώκιας. 
  Μύθοι και παραδόσεις αλλά και ιστορίες από την προσφυγιά έχει να σου διηγηθεί ο μοναδικός πύργος της Χαλκιδικής που διατηρείται μέχρι και τις επάλξεις. 
  Ο παραθαλάσσιος λόφος, στον οποίο υψώνεται ο Βυζαντινός Πύργος, παραχωρήθηκε το 1407 στη μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους. Αυτή τη χρονολογία φαίνεται ότι χτίστηκε και ο πύργος, ο οποίος φρουρούσε το μεγάλο μετόχι της ομώνυμης μονής. 
  Έχει βάση 50 τ.μ, ύψος 17 μέτρα και είναι χτισμένος με υλικά αρχαίων οικοδομών. Γύρω του, με το πέρασμα των χρόνων, αναπτύχθηκαν κι άλλα κτίσματα, από τα οποία σώζονται μόνο το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου (1868) και μόνο τμήματα δύο μεγάλων ισόγειων πτερύγων του 19ου αιώνα. 

  Στον πύργο το 1821 είχε εγκατεστημένο το στρατηγείο του ο αρχηγός της επανάστασης στη Χαλκιδική Εμμανουήλ Παπάς, ο οποίος υπήρξε μεγαλέμπορος, τραπεζίτης και μέλος της Φιλικής Εταιρίας.

  Το 1924 καταφθάνουν πρόσφυγες από την μικρασιατική Φώκαια, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στο μεγάλο μετοχιακό κτηριακό συγκρότημα της μονής του Αγίου Παύλου. 
  Η εκκλησία του μετοχιού ήταν ο πρώτος ενοριακός ναός των προσφύγων, μία από τις μετοχιακές πτέρυγες στέγασε το πρώτο σχολείο τους, ενώ οικοδομικό υλικό των κτισμάτων χρησιμοποιήθηκε για το χτίσιμο βοηθητικών κτηρίων δίπλα στα νέα τους σπίτια. 
  Με τον καιρό  το περήφανο μετόχι ερημώθηκε και τα περισσότερα κτίσματά του εξαφανίστηκαν.
  Ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας αποτελεί και το εκκλησάκι με το αγίασμα του Αγίου Παύλου που βρίσκεται στο τέρμα ενός λαξευτού διαδρόμου μήκους 20 μ. κάτω από τον πύργο. 
  Το υπόγειο εκκλησάκι λέγεται ότι πρωτολαξεύτηκε στην αρχαιότητα ως τάφος και αποτελούσε λατρευτικό χώρο, ο οποίος ήταν στολισμένος με τοιχογραφίες, από τις οποίες σήμερα σώζονται ελάχιστα τμήματά τους, καθώς και μια μαρμάρινη βάση ενός αρχαίου περιρραντηρίου.
  Η παράδοση θέλει τον Απόστολο Παύλο να βρίσκει καταφύγιο στο σπήλαιο αυτό, κυνηγημένος από ειδωλολάτρες, όπου κήρυττε κρυφά και βάπτιζε τους νέους Χριστιανούς, στην δεξαμενή του Αγιάσματος.
  Σήμερα στο χώρο του πύργου γίνονται σε όλη την καλοκαιρινή περίοδο πολιτιστικές εκδηλώσεις, που είναι ενταγμένες στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κασσάνδρας.
  Δείτε το βίντεο:
  *Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη
  *Επιμέλεια κειμένου: Χριστίνα Τσερβελή