Την Κυριακή η πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

  Με την πορεία μνήμης, την Κυριακή 19 Μαρτίου, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, υπό τον τίτλο «Ποτέ Ξανά. 74 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπίρκεναου».
  Η πορεία, η οποία θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί από την Πλατεία Ελευθερίας με τελικό προορισμό τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά από τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ φέτος συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.
  Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η αναπληρώτρια πρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων ΑΠΘ, Αριάδνη Στογιαννίδου, ο πρόεδρος του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ-Θ, Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης, ο επικεφαλής του International March of The Living, Ααρόν Ταμίρ  ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ενώ θα μιλήσει η ιστορικός καθηγήτριας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ρίκα Μπενβενίστε.
  Το Σάββατο, 18 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία μνήμης στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ελεύθερη είσοδο. Συμμετέχουν τα μουσικά σχήματα του ΠΑΜΑΚ, η χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, το φωνητικό σύνολο «Εν Χορώ», τη Νέα Χορωδία του δήμου Καλαμαριάς και το Concerto Quartet, με σολίστ την Αγγελική Καθαρίου, υπό τη διεύθυνση του  Κωστή Παπάζογλου.
  Τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου θα εγκαινιαστεί στο φουαγιέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης έκθεση βιβλίου με τίτλο  «Μαρτυρίες και ιστορικά δοκίμια για την Εβραϊκή γενοκτονία». Θα εκτεθούν βιβλία από τη Συλλογή Shoa της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και εκδόσεις από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η ιστορικός  Ρένα Μόλχο.
  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ