Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

  Ακόμα ένα eurogroup τελείωσε χωρίς να βγει λευκός καπνός, για ακόμα μία φορά δεν υπήρξε συμφωνία, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται πλέον στις Βρυξέλλες και να μην είναι ακόμα εφικτή η επιστροφή της Τρόικας στην Ελλάδα. 
  Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τους κκ. Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου να παραμένουν στο Βέλγιο μαζί με τους εκπροσώπους των θεσμών. 
  «Πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία για φορολογικά, συντάξεις εργασιακά μεταρρυθμίσεις τις επόμενες ημέρες. Αν αυτό είναι επιτυχές τότε θα γυρίσουμε στο Eurogroup και θα πούμε πώς πρέπει να ρυθμιστεί και το θέμα του χρέους. Αλλά για να υπάρξει πολιτική συμφωνία, χρειαζόμαστε δημοσιονομικές προβλέψεις. Όταν υπάρξει συμφωνία για τα ανοιχτά ζητήματα θα πάμε στα άλλα θέματα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
  Αναφορικά για το αν η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι «δεν έχω αίσθηση έλλειψης πολιτικής βούλησης από Αθήνα. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία είναι βασικός παράγοντας. Ωστόσο, αν η διαδικασία πάρει πολύ, η εμπιστοσύνη θα πληγεί και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία της ανάκαμψης».
  Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του αναφέροντας πως έγιναν «χρήσιμες» συζητήσεις και απομένουν κάποια «ανοικτά θέματα» πάνω στα εργασιακά και τις συντάξεις ενώ επεσήμανε ότι «πρέπει να τελειώσουμε το γρηγορότερο».
  Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν πάντως σαφής, τονίζοντας ότι «είναι ξεκάθαρο ότι σημαντικός αριθμός ζητημάτων δεν έχει λυθεί ακόμη» προσθέτοντας ότι «Έγινε πάντως καλή πρόοδος από τη τελευταία μας συνάντηση»Προειδοποίησε όμως ότι η καθυστέρηση «μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στις επενδύσεις και στην εμπιστοσύνη»
  Ναυάγιο και στο μίνι-Eurogroup 
  Νωρίτερα χάσμα προέκυψε και στο μίνι-Eurogroup καθώς οι θεσμοί και οι εταίροι θέλουν από την ελληνική πλευρά περισσότερες διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ώστε να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
  Τσακαλώτος: Θα μείνουμε εδώ για ουσιαστική πρόοδο 
  Στην πρόοδο που έχει γίνει και διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές στάθηκε κυρίως ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ είπε αναλυτικά πως: «Μετά την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του Γερούν Ντάισελμπλουμ αποφασίστηκε να έχουμε εντατικοποίηση της διαδικασίας. Για αυτό θα μείνουμε εδώ εγώ, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουν μείνει. Βασικά για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα. Όπως είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup, η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά ζητήματα που υπάρχουν διαφορές και μετά να γυρίσεις για να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας».
  «Η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα και αν μπορούμε ούτε αυτό για να μπορούμε μετά αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μια συμφωνία ένα πακέτο μέτρο που συμφωνούμε εμείς και οι θεσμοί πριν από το Εurogroup στις 7 Απριλίου. Η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο και μετά να πάμε στο ΔΝΤ στις συναντήσεις της άνοιξης για να μπορούμε να βάλουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για όλο το πακέτο», σημείωσε.