Ανακαλύψτε τη Χαλκιδική στην φωτογραφία της ημέρας: Κάνιστρο Αγίου Νικολάου

  Ένα μικρό ακρωτήρι, που ξεμυτίζει στη θάλασσα, με δύο γραφικούς κολπίσκους, και πάνω του ένα κατάλευκο εκκλησάκι, χτισμένο από αρχαίες πέτρες του ναού του Απόλλωνα Καναστρέου. 
  Ένας φυσικός όρμος, ήσυχος και απόμερος, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, γαλήνιο και όμορφο, οι βάρκες στην ακρογιαλιά και η θάλασσα να απλώνεται μπροστά σου, αλλά και πίσω σου.  
  Ο λόγος για το Κάνιστρο του Αγίου Νικολάου, το ακρωτήριο της Κασσάνδρας, εκεί όπου υπήρχε ο ναός του Απόλλωνα Καναστρέου, ο οποίος ήταν ιωνικού ρυθμού και αυτό το μαρτυράει ένα κιονόκρανο εντοιχισμένο πάνω στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. 
  Στην περιοχή του Κάνιστρου υπήρχε το μετόχι της μονής Άντερ-Ιβήρων στην περιοχή ανάμεσα στο Παλιούρι, στην Αγία Παρασκευή και στην Καψόχωρα (Άντερ λεγόταν το βουνό, το μέρος, όπου ήταν κτισμένο το μετόχι).
  Η περιοχή του ακρωτηρίου αποτελεί «Τόπο Κοινοτικής Προστασίας» του δικτύου «Φύση» 2000 (Natura 2000) με κωδικό GR1270008. 
  Πρόκειται για μία έκταση 2.872 στρεμμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα Παλιουρίου στο δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής. 
  Συγκεκριμένα, εντοπίζεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Ο πυθμένας στη ζώνη αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερη κλίση, λόγω του έντονου κυματισμού που υπάρχει στο ακρωτήρι. 
  Ο τόπος είναι σημαντικός λόγω των λιβαδιών του είδους Posidonia που υπάρχουν κατά μήκος της ακτογραμμής σε βάθος από 1,5-3 μ. 
  Αυτό το είδος φανερόγαμου φυτού είναι ενδημικό της μεσογείου και απειλούμενο με εξαφάνιση στις περιοχές που μπορεί να έχουν ρυπανθεί. Κίνδυνοι για το ακρωτήρι αποτελούν η εκτεταμένη αλιεία και η διέλευση διαφόρων σκαφών ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 
  *Επιμέλεια Τσερβελή Χριστίνα