Κατακόρυφη αύξηση των προκρατήσεων από Ρωσία για Κ. Μακεδονία

  Σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Κεντρική Μακεδονία καταγράφει ο θετικός απολογισμός της επιτυχημένης παρουσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή τουριστική έκθεση «MITT» της Μόσχας (14-16 Μαρτίου 2017), μία από τις πέντε σημαντικότερες εκθέσεις ταξιδιού παγκοσμίως. 
  «Η παρουσία μας στη διεθνή τουριστική έκθεση “MITT” της Μόσχας ήταν πολύ εποικοδομητική και έδωσε την ευκαιρία στους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και τους επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής μας, να συζητήσουν διεξοδικά με τους μεγαλύτερους tour operators της Ρωσίας για την καλύτερη δυνατή προώθηση  του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας στη ρωσική αγορά. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα αισιόδοξα μηνύματα που λαμβάνουμε, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται και φέτος ψηλά στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών. Η κατακόρυφη αύξηση στις προκρατήσεις Ρώσων τουριστών προς Ελλάδα τους δύο πρώτους μήνες του 2017 σε ποσοστό τουλάχιστον 20%, σε συνδυασμό με την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Μόσχα και άλλες πόλεις της Ρωσίας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Περιφέρειά μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. 
  «Κατά την παρουσία μας στη διεθνή τουριστική έκθεση “ΜΙΤΤ” στη Ρωσία είχαμε διεξοδικές συζητήσεις με μεγάλους tour operators, όπως οι Intourist, TEZ Tour, PAC Group, Natalie Tours, Art Tour, Breeze Line, Line Tour, Gartour και Kalrson Tourism, οι οποίοι επιβεβαίωσαν το ξεχωριστό ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών για την Κεντρική Μακεδονία. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, η γεωγραφική της θέση και οι υποδομές, κυρίως σε τακτικές αερομεταφορές, δίνουν στην Περιφέρειά μας κυρίαρχη θέση στη ρωσική τουριστική αγορά, αλλά και σε μας τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τις θεματικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρει η Κεντρική Μακεδονία στους επισκέπτες», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή τουριστική έκθεση “MITT” στη Μόσχα.
  Η διεθνής τουριστική έκθεση «MITT» στη Μόσχα αποτέλεσε μια αποτελεσματική επιχειρηματική πλατφόρμα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων στη Ρωσία και για την πραγματοποίηση συναντήσεων με νέους και υπάρχοντες πελάτες από όλη τη Ρωσία και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι το περίπτερο του ΕΟΤ, στο οποίο συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με άλλους 32 συνεκθέτες, διακρίθηκε από τη διοργανώτρια εταιρεία ΙΤΕ με το «βραβείο καλύτερης παρουσίας» για το 2017 στη “MITT”. Το περίπτερο επισκέφθηκε και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Βακάλη, που συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της παροχής βίζας στους Ρώσους πολίτες, που αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο για να επισκεφθούν την Ελλάδα, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ετοιμότητα των ελληνικών προξενείων και των visa centers να ανταποκριθούν στην αυξημένη προσέλευση των Ρώσων για τη θεώρηση βίζας.
  Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, συναντήσεις των εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με hosted buyers της Ρωσίας (Vernal, Med Wio, TerisMed Ltd), όπου συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους Ρώσους τουρίστες κατά την επιλογή προορισμού διακοπών, με πρωταρχικά αυτά της ασφάλειας και της υγείας. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, υπογραμμίστηκε η προνομιακή θέση της Κεντρικής Μακεδονίας στις επιλογές των Ρώσων τουριστών τόσο λόγω φθηνότερου κόστους συγκριτικά με άλλες μεσογειακές περιοχές όσο λόγω των πολιτιστικών και γαστρονομικών επιλογών που παρέχει.