Τα Εβραιόπουλα της Θεσσαλονίκης αποκτούν «ταυτότητα»

    Την ταυτότητα των χαμένων στο Ολοκαύτωμα παιδιών της Θεσσαλονίκης ανασύνθεσε η συνταξιούχος δικηγόρος Στέλλα Σαλέμ, η οποία ερεύνησε επί τρία και πλέον χρόνια το αρχείο του Ληξιαρχείου του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να βρει τα ονόματα των Εβραιόπουλων που εξοντώθηκαν από τους ναζί.
    Με βάση τα στοιχεία των γεννήσεων από το Ληξιαρχείο του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη διασταύρωση των στοιχείων που αντλήθηκαν από διάφορα αρχεία, διαπιστώθηκε ότι λιγότερα από 500 Εβραιόπουλα που γεννήθηκαν από το 1926 έως το 1943 στη Θεσσαλονίκη, σώθηκαν. Πάνω από 12.000, ωστόσο, δεν είχαν την ίδια τύχη και θανατώθηκαν με τρόπο που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους, στα στρατόπεδα των ναζί.
    Ένα μέρος της έρευνας της κ. Σαλέμ, που αφορά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (Εβραιόπουλα που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 1937-1943 και δεν χρειάστηκε να βάλουν το «κίτρινο άστρο») αποτέλεσε το υλικό για το βιβλίο «Τα χαμένα παιδιά της Θεσσαλονίκης- Τόμος Α: Τα παιδιά που δεν έβαλαν το άστρο» (Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης- University Studio Press). Θα ακολουθήσει δεύτερος τόμος με τα παιδιά σχολικής ηλικίας.
    Γι’ αυτά τα παιδιά, που καλά- καλά δεν είχαν κάνει τα πρώτα βήματα στη ζωή, παιδιά κάτω των 5 ετών, η έρευνα έδειξε -μεταξύ άλλων- πως μόλις 100 σώθηκαν και περισσότερα από 4.500 θανατώθηκαν.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ