Αναστάτωση στη Ν. Ευρώπη μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ – Ζητούν την παραίτησή του

  Την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup ζήτησαν σήμερα η Ιταλία και η Πορτογαλία, μετά από τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης, που έλαβαν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, ξόδευαν τα χρήματά τους σε «αλκοόλ και γυναίκες».
  Συγκεκριμένα, την αρχή έκανε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έγραψε στο Facebook ότι «όσο νωρίτερα παραιτηθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόσο το καλύτερο», σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του Ολλανδού πολιτικού είναι «χαζές» και «αρμόζουν σε συζήτηση καφενείου».
  «Θεωρώ ότι άνθρωποι σαν τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά ίσως δεν το έχει αντιληφθεί, δεν αξίζουν την θέση που τους έχει δοθεί», έγραψε ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
  Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε κι αυτός με τη σειρά του την παραίτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια του προέδρου του Eurogroup «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά».
  «Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
  Η απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν επέκρινε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή.
  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ παρερμηνεύθηκαν.
  «Ο Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα ή ομάδα χωρών. Το μήνυμά του είχε αποδέκτες όλες τις χώρες της ευρωζώνης: η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Πρέπει να τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτό είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε.
  Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη.