25η Μαρτίου: Μια επανάσταση μέσα στην άνοιξη για την Ελευθερία ή τον Θάνατο

  Της Ελένης Πασχαλάκη 
  25η Μαρτίου. Εκκλησιασμός και μετά παρέλαση. Από την μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη. 
  Γαλανόλευκες να κυματίζουν περήφανες, παραδοσιακές φορεσιές, δημοτικοί χοροί και τραγούδια. Το ανοιξιάτικο φως, ο γαλανός ουρανός, οι μυρουδιές της αναγεννώμενης φύσης, όλα συνηγορούν στην μεγάλη γιορτή της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. 
  Η Επανάσταση, σε διπλωματικό επίπεδο, ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 από την μακρινή Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία) από τον πρίγκηπα Αλέξανδρο Υψηλάντη. Στην Ελλάδα η εξέγερση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και γρήγορα εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα κι από εκεί σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τους λαϊκούς θρύλους η Επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την Αγία Λαύρα. 
  Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 25 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων. 
  Στο πέρασμα του χρόνου ο εορτασμός εμπλουτίστηκε με τη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση, με παράλληλες χορευτικές και άλλες σχετικές εκδηλώσεις. Η επέτειος της εξέγερσης των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ώστε να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους γιορτάζεται πλέον όπου υπάρχει Ελληνικό στοιχείο. Εκδηλώσεις και παρελάσεις των Ελλήνων γίνονται σε όλη την υφήλιο με σημαντικότερη αυτήν της Νέας Υόρκης.

  Ένας σημαντικός, αν όχι ο σημαντικότερος λόγος που πρέπει να τιμούμε και να γιορτάζουμε την επέτειο αυτή, είναι για να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας πως η εθνική μας Ανεξαρτησία αποκτήθηκε με αγώνες και με αίμα.

  Μπορεί οι ιστορικοί να λένε πως η δημιουργία του Ελληνικού Κράτους ήταν αποτέλεσμα πολιτικών, συμφερόντων κλπ, αλλά για να φτάσει να είναι κάτι τέτοιο χρειάστηκε πρώτα οι Έλληνες, έχοντας υψηλό εθνικό φρόνημα, να πολεμήσουν και να δώσουν ακόμη και τη ζωή τους.

  Είναι το δίδαγμα που βγαίνει από αυτές τις θυσίες και που πρέπει να το έχουμε πάντοτε σαν οδηγό μας. Είναι η ευθύνη που έχουμε απέναντι σ’ αυτούς αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές να διατηρήσουμε ακμαία και Ανεξάρτητη την Ελλάδα μας.