Το έθιμο της «Λαμπαδηφορίας» αναβίωσε και φέτος στη Σάρτη

  Της Ελένης Πασχαλάκη

  Χθες αργά το απόγευμα, κάτοικοι στην πλειοψηφία τους νέοι, κρατώντας αναμμένες δάδες γύρισαν στα σοκάκια του χωριού καταλήγοντας στο Ηρώο όπου απέδωσαν  φόρο τιμής στην ημέρα και στους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. 

  Το έθιμο της «Λαμπαδηφορίας»  το συναντάμε σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, είτε την παραμονή είτε ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Κατά τη διαδρομή ψέλνονται τροπάρια της Εκκλησίας αλλά και εθνικά εμβατήρια όπως «Όλη η δόξα, όλη η χάρη». 
  Πρόκειται για ένα έθιμο που πηγάζει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συνδυάζει την ανάσταση του Χριστού με την ανάσταση του γένους, παραλληλίζοντας το άγιο φως με το φως της ελευθερίας. Σε κάποια μέρη την πομπή συνοδεύει μπάντα ή απλά κρουστά.
  Στη Σάρτη το έθιμο αναβιώνει από τους νέους του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάρτης «Η Αφησιά», οι οποίοι  δείχνουν με το τρόπο αυτό ότι οι θυσίες των αγωνιστών της Ελευθερίας δεν πήγαν άδικα.
  Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Σάρτης μας δείχνουν ότι τιμούν τους ήρωες και αγαπούν την ιστορία τους με μπροστάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σάρτης «Η Αφησιά».
  *Φωτογραφία: Θέκλα Μαυράκη