Το ταξίδι των «Ρόδων» μέσα στον χρόνο – Από την προσφυγιά στην αναγέννηση (φώτο)

  Ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθω, έχει πολλά να σου πει για την ιστορία του.
  Εδώ βρήκαν καταφύγιο και έφτιαξαν τη ζωή τους από την αρχή πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που έφταναν διαδοχικά από το 1923 έως το 1926. 
  Εδώ λέγεται ότι κατασκευάστηκε το 480 π.Χ ένα μεγάλο έργο της αρχαιότητας, η διώρυγα του Πέρση βασιλιά Ξέρξη. 
  Ο λόγος για τα Νέα Ρόδα, τον μεγαλύτερο προσφυγικό οικισμό της βόρειας Χαλκιδικής. 
  Το χωριό βρέχεται με θάλασσα από δυο πλευρές και χτίστηκε στη θέση «Πρόβλακας», που σημαίνει πριν από το αυλάκι, δηλαδή πριν από τη διώρυγα του Ξέρξη. 
  Η ιστορία του ξεκινάει το καλοκαίρι του 1923, όταν έφτασαν στην περιοχή 40 οικογένειες από τα Ρόδα της Προποντίδας, ένα μέρος πλούσιο σε αλιεύματα, θάλασσα και εύφορη γη, σωστός παράδεισος. 
  Οι κάτοικοί του ζούσαν ευτυχισμένοι μέχρι το 1912, όταν και εμφανίστηκαν οι νεότουρκοι, αλλάζοντας, προς το χειρότερο, τις ζωές των ελληνικών μικρασιάτικων χωριών. 
  Λέγεται ότι τον Αύγουστο του 1922 οι Ροδιάτες έφυγαν άρον άρον με δυο καΐκια για τη Μυτιλήνη, ενώ οι περισσότεροι πέρασαν στο διπλανό νησί Αλώνη και μετά στο νησί του Μαρμαρά. 
  Από εκεί τους παρέλαβε το πλοίο «Προποντίς» για να τους μεταφέρει στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης και να καταλήξουν στην Αγία Βαρβάρα Τούμπας, από όπου οι περισσότεροι διασκορπίστηκαν σε μικρές ομάδες. 
  Μετά από πολλές περιπλανήσεις και ταλαιπωρία, έφτασαν στην περιοχή της Ιερισσού και της Ουρανούπολης και επέλεξαν το σημείο «Πρόβλακας» ως τη νέα τους πατρίδα, ονομάζοντας το χωριό Νέα Ρόδα.
  Από εκείνη τη στιγμή και μετά, το νέο αυτό χωριό άρχισε να προσελκύει περισσότερους πρόσφυγες που αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. 
  Ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων έφτασε με τα καΐκια του από τα Σκοπιά της νήσου Αλώνης στη θάλασσα του Μαρμαρά. 
  Μάλιστα, οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σκουπιώτισσας, που σήμερα βρίσκεται στο ναό της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου, και αποτελεί το καύχημα των Νέων Ρόδων. 
  Στη συνέχεια ο τόπος αυτός πλαισιώθηκε και με οικογένειες που ήρθαν από την Ανατολική Θράκη, το Χαράκι και τη Γωνιά της Κυζίκου, ενώ το 1926 έφτασε στο χωριό μια μεγάλη ομάδα Καππαδοκών δίνοντας στον οικισμό την οριστική μορφή του. 
  Σήμερα τα Νέα Ρόδα αποτελούν ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, με καταγάλανες θάλασσες και όμορφες ακτές, που έχει αναπτυχθεί τουριστικά στο πέρασμα των χρόνων.
  Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2012, φτάνει τους 1.232 κατοίκους, ένας αριθμός που πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς πλήθος τουριστών συρρέει για να απολαύσει τις χάρες του. 
  Οι επισκέπτες του χωριού έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, εκτός από τις υπέροχες θάλασσες και αμμουδιές, τα φυσικά τού κάλλη, καθώς ο τόπος έχει να επιδείξει καλλιεργήσιμες πεδινές εκτάσεις, αμπελώνες, παραθαλάσσιους καλαμιώνες, πευκοδάση, πανύψηλα δέντρα και τρεχούμενα νερά. Επιπλέον, το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων δεσπόζει πάνω από το λιμάνι και του Αγίου Μοδέστου στο λειβάδι.
  Στα Νέα Ρόδα διοργανώνεται διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με παραδοσιακή τράπεζα και χορούς της παλιάς πατρίδας, στις 22 και 23 Αυγούστου, γιορτή για τα εννιάμερα της Παναγίας. 
  Το όμορφο αυτό πανηγύρι συνοδεύεται συνήθως από «Γιορτές της Σαρδέλας» και «Γιορτές του Γαύρου», συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών. 
  Τα Νέα Ρόδα απέχουν 6 χλμ από την Ιερισσό και 2 χλμ από την Τρυπητή, από όπου αναχωρούν τα φεριμπότ για το νησί της Αμμουλιανής. 
  *Επιμέλεια Τσερβελή Χριστίνα