Δίμηνη διορία στους δήμους για τους δασικούς χάρτες

  Να καταθέσουν τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις ζήτησε από τους δήμους όλης της χώρας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για τους δασικούς χάρτες.

  Η ενέργεια αυτή, όπως εξήγησε, θα είναι πολύ χρήσιμη, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορούν «να προστατευτούν οι περιοχές κατοικίας» και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν αντιρρήσεις κατά το στάδιο ανάρτησης των δασικών χαρτών, διαδικασία που συνεπάγεται κόστος και ταλαιπωρία γι’ αυτούς.

  «Ζητάμε αυτό να γίνει σε επίπεδο Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ζητήσαμε από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, που το έχει εντοπίσει, να βοηθήσει και να συμβάλλει σε αυτοδιοικητικό επίπεδο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον νομό Χαλκιδικής, για τον οποίο είπε ότι η κατάθεση των ορίων των οικισμών θα πρέπει να γίνει μέχρι τις αρχές Ιουνίου. 
  «Οι χάρτες δεν αποτελούν πρόβλημα, αντίθετα αναδεικνύουν πάρα πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις που έχουμε στη χώρα μας» τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι υπάρχει ένα ζήτημα που προέκυψε και αφορά περιοχές του νομού Κιλκίς όπου είχε αναρτηθεί και κυρωθεί ο δασικός χάρτης αλλά εκεί οι πολίτες δεν το είχαν μάθει.

  «Εμείς θα προσπαθήσουμε στην περίπτωση των πρόδηλων λαθών, εκεί δηλαδή που έχει γίνει λάθος αποτύπωση στους χάρτες, να βελτιώσουμε όσο γίνεται την κατάσταση. Όμως αυτό αφορά μια παλιά ανάρτηση, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα εργαλεία να την αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε. 

  Για την τροπολογία που εγκρίθηκε προ ημερών από τη Βουλή σχετικά με τους δασικούς χάρτες είπε ότι «παρατείνεται για ενάμιση μήνα η υποβολή των αντιρρήσεων δίνοντας έτσι το χρόνο και στους πολίτες να ενημερωθούν και στους δήμους να επισπεύσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους».

  «Ταυτόχρονα επιλύεται νομοθετικά το θέμα της άρσης αναδάσωσης σε περιοχές που δεν είχαν δασική χρήση και δασικά χαρακτηριστικά πριν από την κήρυξη της αναδασωτέας. Όπως επίσης αποκτά νομική βάση ο κυρωμένος χάρτης και όχι ο αναρτημένος έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα και τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και βέβαια εισάγεται στις υποχρεώσεις εκπόνησης δασικών χαρτών και η λειτουργία των αναδασμών. Ταυτόχρονα έχουμε μειώσει πολύ τα τέλη αντιρρήσεων, έχουμε προετοιμάσει μια υπουργική απόφαση η οποία θα προκύψει αυτή την εβδομάδα για τα πρόδηλα λάθη, εκεί, δηλαδή, που υπάρχει λάθος εκ μέρους της υπηρεσίας στο χάρτη και δεν ευθύνεται ο πολίτης, οπότε δεν θα πληρώνει και τέλη αντιρρήσεων» πρόσθεσε.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ