«Ανάγκη προβολής και αξιοποίησης των ιστορικών στοιχείων της Χαλκιδικής»

  Τη μεγάλη σημασία που έχει ο τομέας του τουρισμού στη χώρα μας επεσήμανε ο κοινωνιολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.
  Παράλληλα, ο κ. Χαραλαμπίδης υπογράμμισε τις δυνατότητες ανάπτυξής του τουρισμού ώστε να δεχθεί περισσότερους επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων. 
  «Οι Έλληνες  ζουν από τον τουρισμό αλλά δεν μιλούν γι αυτόν. Δεν τον αναλύουν συστηματικά και περισσότερο δεν τον διαχειρίζονται. Δεν διαθέτουν μια ολοκληρωμένη, έξυπνη διήγησή του που θα απευθύνεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Απαιτείται η δραστηριοποίηση των περιφερειακών και τοπικών κοινωνιών για την διαμόρφωση ενός νέου τοπικού τουριστικού συστήματος μέσω ενός οργανωμένου προγράμματος και μιας διαρκούς εργασίας, διαρκούς προσπάθειας, δεν πρόκειται για ένα εφήμερο εγχείρημα. Είναι ευθύνη των θεσμών η θεσμική συγκρότηση ενός τοπικού τουριστικού συστήματος ιδιαίτερα στις σημερινές ελληνικές συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην παραγωγή υψηλής ποιότητας και αισθητικής του τοπικού τουριστικού προϊόντος», τόνισε. 
  Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε για τη Χαλκιδική, η αξιοποίηση και η διαρκής προβολή ιστορικών στοιχείων της περιοχής, -όπως των αρχαίων Σταγείρων, του φιλόσοφου Αριστοτέλη, της Αρχαίας Ολύνθου, του Αγίου Όρους και η προοπτική ίδρυσης ενός μουσείου κοντά στην περιοχή του Αγίου Όρους, αποκλειστικά με Αθωνικά κειμήλια με δυνατότητα πρόσβασης και για τις γυναίκες, θα δώσουν στοιχεία δυναμικής παρουσίας της περιοχής μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  Στόχος της ομιλίας ήταν να αναλυθούν τα οφέλη του τουρισμού με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και να αποτελέσει το έναυσμα και αφορμή για μια ανοιχτή συζήτηση και προβληματισμό, γεγονός που επιτεύχθηκε αν κρίνουμε από τη συμμετοχή των παρευρισκομένων και των ερωτήσεων που υπέβαλλαν στον κεντρικό ομιλητή .
  Στην ημερίδα, την οποία προλόγισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γεώργιος Γκιλής, παρευρέθηκαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου, πολιτευτές, εκπρόσωποι τουριστικών συλλόγων και σωματείων του νομού μας,  επιχειρηματίες του τουρισμού.
  Στο τέλος της ημερίδας ο κ. Χαραλαμπίδης υπέγραψε με αφιέρωση στα βιβλία που έχει εκδώσει και τα οποία προμηθεύτηκαν οι παρευρισκόμενοι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.