Αφιέρωμα: Μίλτος Σαχτούρης, ο ποιητής του πάθους και της οδύνης


  «Πάντα θα ‘χουμε ανάγκη από ουρανό»
  Μίλτος Σαχτούρης

  Σαν σήμερα, στις 29 Μαρτίου του 2005, έφυγε από τη ζωή ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες ποιητές, τιμημένος με τρία κρατικά βραβεία. 
  Με καταγωγή από την Ύδρα, γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1919 στην Αθήνα και ήταν δισέγγονος του ναυάρχου του ’21 καπετάν Γιώργη Σαχτούρη. 
  Στο τέταρτο έτος της Νομικής το 1944 αποφάσισε να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο και να αφοσιωθεί στη μεγάλη του αγάπη: την ποίηση. Ήδη από το 1938 δημοσιεύει με το ψευδώνυμο «Μίλτος Χρυσάνθης» ένα διήγημα στο περιοδικό «Εβδομάδα». Ο Σαχτούρης πρωτοέγραψε ποίηση το 1941.
  Το 1943 γνωρίστηκε με τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Nίκο Eγγονόπουλο, μια συνάντηση που στάθηκε καθοριστική για τον ποιητή Σαχτούρη. Ο Ελύτης ήταν εκείνος που τον παρότρυνε να εμφανιστεί στο χώρο των γραμμάτων ως ποιητής, στο περιοδικό «Τα Νέα Γράμματα» το 1944.
  Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Τα Νέα Ελληνικά», «Τραμ», «Το Δέντρο», «Η Λέξη» και «Νέα Εστία».
  Αν και στην αρχή τουλάχιστον της μακρόχρονης πορείας του κατακρίθηκε από πολλούς, ειδικά από τους ποιητές της γενιάς του ’30, οι κριτικοί δεν άργησαν να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο έργο του σημαντικού αυτού ποιητή. 
  Όσον αφορά τα κυρίαρχα θέματα του έργου του, αυτά αφορούν την περίοδο της κατοχής και της μεταπολεμικής εποχής. Ο Σαχτούρης θεωρείται ότι επηρεάστηκε σημαντικά από το κίνημα του υπερρεαλισμού, αν και παρά τη κυρίαρχη θέση του παραλόγου και του συμβολισμού στα ποιήματά του, δεν θεωρείται ότι εντάχθηκε ποτέ πλήρως στο ρεύμα αυτό.
  Τιμήθηκε με τρία βραβεία: Το 1956 με το Α’ Βραβείο του διαγωνισμού «Νέοι Ευρωπαίοι Ποιητές» της RAI για τη συλλογή του «Όταν σας μιλώ», το 1962 με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Τα Στίγματα» και το 1987 με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο του «Εκτοπλάσματα».
  Έργα του έχουν μεταφραστεί στη γαλλική, αγγλική, ιταλική, γερμανική, πολωνική και βουλγαρική. Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τους Μάνο Χατζιδάκι, Αργύρη Κουνάδη, Γιάννη Σπανό, Κυριάκο Σφέτσα και Νίκο Ξυδάκη.
  Οι Εχθροί Της Άνοιξης

  Έρχεται φέτος κουρασμένη
  ἡ Ἄνοιξη
  (νά) κουβαλάει τόσα χρόνια
  τὰ λουλούδια πάνω της.

  Σκοτεινοὶ ἄνθρωποι
  στὶς γωνιὲς τὴν παραμονεύουν
  γιὰ νὰ τὴν τσακίσουν.

  Αὐτὴ ὅμως
  μὲ κρότο
  ἀνάβει ἕνα-ἕνα
  τὰ λουλούδια της
  στὰ μάτια τοὺς τὰ ρίχνει
  (γιά) νὰ τοὺς στραβώσει.

  *Επιμέλεια Κειμένου Ελένη Πασχαλάκη