Νέο αίτημα αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου

  Νέο αίτημα αποφυλάκισης υπέβαλε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου, κατά την σημερινή συνεδρίαση, στην οποία απολογήθηκε ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού, Γιάννης Σμπώκος, αλλά και η δικηγόρος που εμπλέκεται στην αγοραπωλησία του σπιτιού του πρώην υπουργού, στην Ακρόπολη.
  Οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου υπέβαλαν το νέο αίτημα ενώ συνεχίζονται οι απολογίες κατηγορουμένων, τονίζοντας ότι πρόκειται περί μίας κατεπείγουσας διαδικασίας λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός.
  Κατά την εξέταση της αίτησης κατέθεσε στο δικαστήριο ο διευθυντής της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και χειρουργός του πρώην υπουργού, Γ. Οικονομόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος πάσχει από στεφανιαία νόσο στελέχους 80% και τριών αγγείων.
  Ο γιατρός είπε πως ο πρώην υπουργός υποβλήθηκε σε τριπλή στεφανιαία παράκαμψη και τόνισε ότι “η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή και επισφαλής. Θα πρέπει να έχει συνεχή ιατρική παρακολούθηση για την αποκατάσταση της υγείας του, να έχει συγκεκριμένη διατροφή και να προχωρήσει σε κινησιοθεραπεία”.
  Ο μάρτυρας επεσήμανε: “Η φυλακή, λόγω μικροβίων, είναι κίνδυνος θάνατος για αυτόν. Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που έχει αυτά τα προβλήματα, πρέπει να βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον και όχι να μένει σε ένα κελί. Χρειάζεται ειδική θεραπεία για να επανέλθει, να αποφευχθούν οι λοιμώξεις. Στην ηλικία του κ. Τσοχατζόπουλου θα του έδινα έξι μήνες για να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση η υγεία του. Δεν είναι εύκολο. Θέλει προσοχή για τον ασθενή, ο οποίος χρειάζεται βοήθεια για την καθημερινότητά του”.
  Η εισαγγελική εισήγηση επί του ζητήματος αναμένεται κατά την επόμενη συνεδρίαση.
  Απολογούμενος, ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος, αρνήθηκε την κατηγορία που αφορά παράνομες αμοιβές από τις προμήθειες των υποβρυχίων και των TORM1 λέγοντας: “Έχω καταδικαστεί άδικα σε 16 χρόνια κάθειρξη. Είμαι παντελώς αθώος”.
  Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος, υποστήριξε στο δικαστήριο πως η κατηγορία σε βάρος του είναι “παντελώς αβάσιμη” και ότι βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης “γιατί ήθελαν μία Ιφιγένεια να θυσιαστεί για να ικανοποιηθεί ο λαός”.
  Ο κ. Σμπώκος είπε χαρακτηριστικά: “Στο ερώτημα “γιατί εγώ;” η απάντηση είναι ότι είμαι προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο που όμως δεν τυγχάνει της προστασίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή ευάλωτος ανά πάσα στιγμή. Κανένας, αλλιώς, διευθυντής εξοπλισμών δεν είχε αυτά τα στοιχεία…ήθελαν μια Ιφιγένεια να θυσιαστεί για να ικανοποιηθεί ο λαός..”. Όπως μάλιστα ανέφερε ο κατηγορούμενος: “Δεν ζητάω την επιείκεια σας, ζητάω δικαιοσύνη και αντικειμενική εξέταση της υπόθεσής μου”.
  Στο δικαστήριο απολογήθηκε επίσης και η δικηγόρος Μαρία-Ταλίτα Τσεκούρα, η οποία σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη με αναστολή, καθώς φέρεται ως εκπρόσωπος εξωχώριας εταιρίας η οποία εμπλέκεται στην αγοραπωλησία του ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που εμφανίζεται να αγόρασε το ζεύγος Τσοχατζόπουλου στο όνομα της Βίκυς Σταμάτη το 2010.
  Η κατηγορούμενη αρνήθηκε την κατηγορία που αντιμετωπίζει και υποστήριξε ότι δεν γνώριζε, ούτε εκείνη ούτε ο πατέρας της, επίσης δικηγόρος, εάν η αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε παρανόμως ή όχι.
  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ