Αφιέρωμα: Το χωριό φάντασμα που ξαναγεννήθηκε από τις «στάχτες» του (φώτο+βίντεο)

  Είναι ένα χωριό τόσο ιστορικό όσο και το όνομά του. Ένα χωριό φάντασμα, που ξαναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του και αποτελεί πλέον ένα από τα ομορφότερα χωριά της Χαλκιδικής.
  Ένα χωριό σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Ίταμος, ένα χωριό αρχοντικό, με παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και στενά πλακόστρωτα δρομάκια που μαρτυρούν την ιστορία του. 
  Από ψηλά, όπως στέκει, όμορφο και εντυπωσιακό, αγναντεύει τη θάλασσα και το νησάκι Κέλυφος, χαρίζοντας στον επισκέπτη του την ηρεμία και τη γαλήνη. 
  Ο λόγος για τον Παρθενώνα, που βρίσκεται στα 350 μέτρα υψόμετρο, σε απόσταση 5χλμ από τον Ν. Μαρμαρά και αποτελεί ένα ιδιαίτερο χωριό, που έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός. 
  Ιστορία του χθες

  Την ύπαρξη του οικισμού μαρτυρούν αναφορές από τον Ηρόδοτο κατά τον 9ο αιώνα π.Χ. Τα βυζαντινά χρόνια η ευρύτερη περιοχή ήταν μετόχι της μονής Κωσταμονίτου. Το χωριό φέρεται να ιδρύθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και αναφέρεται ως  «Παρθένι» ή «Παρθενιώνας». 

  Κατά την επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι του χωριού ανέδειξαν σημαντικούς αγωνιστές, όπως ο Βασίλειος Ιωάννου και ο Ιωάννης Αργύρης. Μάλιστα, μαζί με την Ορμύλια και τη Νικήτη, οι κάτοικοι κήρυξαν την επανάσταση ενάντια στον τουρκικό ζυγό στις 29 Μαΐου 1821. 
  Το 1854 πολλοί νέοι του χωριού συμμετέχουν ενεργά στη νέα επανάσταση της Χαλκιδικής και κατατάσσονται στο ένοπλο σώμα του αγωνιστή Τσάμη Καρατάσο, πολεμώντας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. 
  Μετά την απελευθέρωση ο Παρθενώνας έχει περίπου 500 κατοίκους, οι οποίοι μέσα στη δεκαετία του ’70 εγκαταλείπουν το χωριό και μετοικίζουν στο Νέο Μαρμαρά, με συνέπεια την απόλυτη ερήμωσή του. 
  Η αναγέννηση του χωριού και το σήμερα 
  Παρά την εγκατάλειψή του, το χωριό δεν ξεχάστηκε ποτέ και ζούσε πάντα στις καρδιές και στις ιστορίες των ανθρώπων του. 
  Έτσι, το 1985 ιδρύεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Παρθενών», από πρώην κατοίκους του χωριού, οι οποίοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να ξαναζωντανέψουν το χωριό και να του χαρίσουν την παλιά του αίγλη. 
  Με το πέρασμα των χρόνων ξεκίνησαν οι αναστηλώσεις και οι αναπαλαιώσεις των σπιτιών του χωριού, πάντα με το πρότυπο της παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. 
  Έχουν πλέον αναπαλαιωθεί όλα τα παραδοσιακά κτήρια του χωριού, οι δρόμοι στρώθηκαν με πέτρινες πλάκες και αποκαταστάθηκε ο βυζαντινός ναός του Αγίου Στεφάνου, ένας από τους παλαιότερους ναούς στη Χαλκιδική. 
  Ξεχωριστό κόσμημα για τον Παρθενώνα αποτελεί το Λαογραφικό του Μουσείο, που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο, ένα ιστορικό κτήριο του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Πεονίδη. 
  Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την ιστορία του τόπου μέσα από μια μεγάλη έκθεση αντικειμένων, παραδοσιακών ενδυμασιών και φωτογραφιών από τις αρχές του 20ου αιώνα. 
  Σήμερα, το μικρό αυτό χωριό έχει αποκτήσει τους φανατικούς του θαυμαστές και έχει αναπτυχθεί σ’ έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό, με παραδοσιακούς ξενώνες και άριστες υποδομές φιλοξενίας. 
  Δείτε το βίντεο:

  *Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
  *Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη
  *Επιμέλεια κειμένου: Χριστίνα Τσερβελή