Δύο δρομείς που ξεχωρίζουν στον 12ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης

  O Γιάννης και ο Αχιλλέας από την Πτολεμαΐδα είναι δύο από τους δρομείς που θα ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλους 21.000 από πέντε ηπείρους και 54 χώρες που θα συμμετάσχουν στις 2 Απριλίου στον 12ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος». 
  Ο 16χρονος Γιάννης Μητρούλης, ο οποίος πάσχει από μια μορφή μυϊκής δυστροφίας, που του στέρησε την κινητικότητα, ξεκινώντας το πρωί της ερχόμενης Κυριακής από την Πέλλα θα «τρέξει» 42 χιλιόμετρα με το αναπηρικό του αμαξίδιο έχοντας ως οδηγό τον 51 ετών φίλο του, Αχιλλέα Τσακιλτζίδη.
  «Ο Γιάννης από μικρός δεν μπορούσε να ανέβει τις σκάλες και περπατούσε στις μύτες των ποδιών. Το 2006 αρχίσαμε να πηγαίνουμε σε γιατρούς για να δούμε τι έχει και αρχικά διαγνώστηκε μυϊκή δυστροφία Becker (σ.σ. νόσημα που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια μυϊκής μάζας και αδυναμία λόγω εκφύλισης των σκελετικών, λείων και καρδιακών μυών) και αργότερα μυϊκή δυστροφία Duchenne (σ.σ. ένα νευρομυϊκό νόσημα που χαρακτηρίζεται από ταχέως προοδευτική μυϊκή αδυναμία και απώλεια μυϊκής μάζας λόγω εκφυλισμού των σκελετικών, των λείων και των καρδιακών μυϊκών ινών). Αυτό που έχει ο Γιάννης είναι γενετικό, έχει το γονίδιο η μητέρα του. Μεταδίδεται μόνο στα αγόρια. Η κόρη μας δεν έχει πρόβλημα. Ο Γιάννης από τα 12 του κινείται με καροτσάκι, δεν μπορεί να κουνήσει τα πόδια και έχει μειωμένη κινητικότητα στα χέρια» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του, Αποστόλης Μητρούλης.
  Γκαλά για την ενίσχυση της Μονάδας Νευρομυικών Παθήσεων του ΑΧΕΠΑ
  Ο Γιάννης και ο Αχιλλέας θα είναι οι αληθινοί πρωταγωνιστές του γκαλά που διοργανώνεται απόψε, στις 20.00, στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης από την MDA Ελλάς – Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις και τη Volgswagen στο πλαίσιο της χορηγίας του 12ου Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος». 
  Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Ο τερματισμός” σε σκηνοθεσία Ελιάνας Αμπραβανέλ. Τα έσοδα από το συμβολικό αντίτιμο των 5 ευρώ για την προβολή του ντοκιμαντέρ θα διατεθούν για τη λειτουργία της Μονάδας Νευρομυϊκών Παθήσεων του ΑΧΕΠΑ.
  Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ