Τοιχογραφία για τη δωρεά ιστών και οργάνων στο ΑΧΕΠΑ

  Τοιχογραφία με θέμα την ιδέα της δωρεάς ιστών και οργάνων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης και της ομάδας UrbanAct.
  Η τοιχογραφία θα καλύψει την ενιαία επιφάνεια 500 τ.μ. πάνω από την είσοδο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ επί της οδού Αγ. Δημητρίου. 
  Τη δημιουργία της τοιχογραφίας συντονίζει και υλοποιεί η ομάδα UrbanAct act με τη συμμετοχή των επώνυμων καλλιτεχνών Same84 και Apset.
  Η Μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνευμόνων και την θεραπεία επιλογής για την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής στους νεφροπαθείς.    
  «Χωρίς όμως τον ικανό αριθμό και κατάλληλων μοσχευμάτων, αυτή η θεραπευτική λύση δεν είναι εφικτή. Η έλλειψη μοσχευμάτων και το διαρκώς αυξανόμενο μεταμοσχευτικό χάσμα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και τους υποψήφιους λήπτες, διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά από το μέσο όρο δοτών της Ευρώπης (περίπου 20) και από χώρες με απρόμοια κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά όπως η Πορτογαλία και η Κροατία. θεωρητικά οι περισσότεροι από τους συνανθρώπους μας  διάκεινται θετικά προς την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και μάλιστα ο κάθε ένας θα ήθελε να βρεθεί ένα μόσχευμα για το αγαπημένο του πρόσωπο σε περίπτωση ασθένειας», υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση. 
  «Η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών εκτός φυσικά από τις παρεμβάσεις της πολιτείας συνδέεται με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού ως πράξη ανθρωπισμού, αλληλεγγύης, αλτρουισμού και πολιτισμού από όλους μας, καθώς η δωρεά οργάνων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Πιστεύουμε ότι η τοιχογραφία για την δωρεά ιστών και οργάνων στο ΑΧΕΠΑ θα αποτελεί για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς εικαστικής παρέμβασης και κοινωνικής προσφοράς στην πόλη μας», προσθέτει η ανακοίνωση.