Εκδήλωση στο ΠΑΜΑΚ διεκόπη από αντιεξουσιαστές – Πέταξαν αμπούλες βρώμας

  Περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα έχουν πάρει προηγουμένως άσυλο, υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν στη χώρα μας, όπως εκτιμά η διευθύντρια της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου.
  Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου με θέμα “Διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος και της ανθρωπιστικής κρίσης – Διάλογος για τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας”, η κ.Σταυροπούλου τόνισε ότι το 2016 κατατέθηκαν 51.000 αιτήσεις ασύλου, περίπου τετραπλάσιες από το 2015 που ήταν 13500.
  «Εκτιμώ ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα περίπου 10.000 άνθρωποι, κυρίως Αφγανοί, υπό καθεστώς ασύλου» είπε η κ. Σταυροπούλου, προσθέτοντας ότι οι Αφγανοί έχουν πάνω από 50% ποσοστό αναγνώρισης ασύλου. Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν καθυστερήσεις στην απόδοση ασύλου, ξεκαθάρισε ότι η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη μπροστά στον όγκο αιτήσεων που καλείται να διαχειρισθεί και χρειάζεται να αναπτυχθεί, «με ένα βιώσιμο όμως τρόπο».
  «Μην ξεχνάτε ωστόσο ότι είμαστε η τέταρτη χώρα σε αριθμό αιτήσεων ασύλου, μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία και παρ’ όλα αυτά, έχουμε καλό ρυθμό απόδοσης ασύλου, αφού κατά μέσο, αυτό γίνεται σε 72 μέρες», διευκρίνισε. 
  Στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, αναφέρθηκε από την πλευρά του, ο περιφερειακός συντονιστής Βορείου Ελλάδος και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, σημειώνοντας ότι από τις 48 που λειτουργούν στην ενδοχώρα, θα παραμείνουν οι 23 με 12.000 θέσεις φιλοξενίας.
  «Παράλληλα, συνεχίζεται και η αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά 150-200 ανθρώπων κάθε εβδομάδα, σε δομές φιλοξενίας κυρίως στην κεντρική Μακεδονία» κατέληξε.
  Για ραγδαία αύξηση επισκέψεων προσφύγων στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης των Γιατρών του Κόσμου έκανε λόγο η διευθύντριά του, Σοφία Γκαρανέ, τονίζοντας ότι μόνο το πρώτο δίμηνο του 2017, είχαν επισκέψεις από 2300 πρόσφυγες, τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα του 2016, ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 45!
  Εισβολή αντιεξουσιαστών με αμπούλες βρώμας
  Κατά την έναρξη της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την Έδρα UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια», το «Ίδρυμα Καλλιόπης Κούφα για την Προαγωγή του Διεθνούς Δικαίου και την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εισέβαλαν αντιεξουσιαστές από τη «Φάμπρικα Υφανέτ» και με φωνές, συνθήματα και πανό, διέκοψαν τις εργασίες του συνεδρίου.
  Οι εισβολείς αφού προκάλεσαν ζημιές στους τοίχους της αίθουσας συνεδρίων με σπρέι, αποχώρησαν ρίχνοντας σε όλους τους χώρους του πανεπιστημίου φυλλάδια με συνθήματα «Χαρτιά στους μετανάστες, Άμεση χορήγηση ασύλου στον Mohamed A., Να επιτεθούμε στην αντιμεταναστευτική πολιτική, Πανεπιστήμια και ΜΚΟ εκκενώνουν καταλήψεις Στέγης Μεταναστών». Προηγουμένως, έριξαν στο δάπεδο της αίθουσας ουσίες που προκαλούσαν αφόρητη δυσωδία και απείλησαν ότι θα επαναλάβουν την παρέμβασή τους και σε αυριανή εκδήλωση με θέμα «Η Τέχνη αποτυπώνει τον μετανάστη».
  Τελικά, η εκδήλωση συνεχίστηκε σε άλλη αίθουσα, ενώ από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά των εισβολέων και θα διατάξει προκαταρκτική εξέταση για διερεύνηση τυχόν ευθυνών μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
  Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ