Αιμοδυναμικό εργαστήριο το 2018 θα λειτουργήσει στο Ιπποκράτειο

    Αιμοδυναμικό εργαστήριο, στο οποίο θα διενεργούνται 800-1000 επείγουσες στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές ετησίως, αποκτά το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, χάρη σε δωρεά ύψους 1.500.000 ευρώ από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Το αιμοδυναμικό εργαστήριο αναμένεται να λειτουργήσει σε ένα χρόνο, αφού λυθούν κάποιες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες και ένα πρόβλημα που αφορά τη λειτουργία του υποσταθμού της ΔΕΗ.
    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στον χώρο της πρώην Μαιευτικής Κλινικής που λειτουργούσε στον 3ο όροφο του Α’ Κτιρίου του Ιπποκρατείου, εμβαδού 1000 τετραγωνικών μέτρων, θα αναπτυχθούν το αιμοδυναμικό και ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο και η ανακαινισμένη στεφανιαία μονάδα (καρδιολογική εντατική με 10 κλίνες), που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς και των δύο πανεπιστημιακών Καρδιολογικών Κλινικών, οι οποίες διαθέτουν 48 κλίνες συνολικά. Σε δεύτερο χρόνο θα αναπτυχθούν τα μη επεμβατικά εργαστήρια, όπου θα γίνονται δοκιμασίες κοπώσεως, υπερηχοκαρδιογράφημα κλπ, μαζί με τους υποστηρικτικούς χώρους.
    Να σημειωθεί ότι οι Β’ και Γ’ Καρδιολογικές Κλινικές του ΑΠΘ που λειτουργούν στο Ιπποκράτειο δεν υποστηρίζονται από αιμοδυναμικό εργαστήριο, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς που εισάγονται τις ημέρες των εφημεριών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου πρέπει να διακομισθούν σε άλλα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε επείγουσα στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική (μπαλονάκι). Πρακτικά, δηλαδή, χάνεται πολύτιμος χρόνος.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ