Αυξάνονται οι εξαρτημένοι από ουσίες που είναι “αόρατοι”

    Εργάζονται κανονικά, έχουν οικογένεια όπου αντιμετωπίζουν όμως διάφορα προβλήματα και διατηρούν γενικότερα ένα λειτουργικό προφίλ, καταφέρνοντας έτσι να κρύβουν την εξάρτησή τους από την κοκαϊνη, την εισπνεόμενη ηρωίνη αλλά και το αλκοόλ.
    Διαρκώς διευρυνόμενο είναι το προφίλ των εξαρτημένων που προσέρχονται στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Tμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον ΟΚΑΝΑ, σε χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο συντονιστής των προγραμμάτων, Δρ. Ψυχολογίας, Σωτήρης Λαϊνάς, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται στο “κλασικό” προφίλ των εξαρτημένων, αλλά ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης, διατηρούν ένα επίπεδο λειτουργικότητας στη ζωή τους.
    “Δεν υπάρχει δηλαδή η απόλυτη έκπτωση αν και μπορεί να είναι στο προστάδιο” διευκρινίζει ο κ.Λαϊνάς. Πρόκειται στην ουσία για άτομα που δεν “φαίνονται” ότι είναι χρήστες, όμως μπορεί καθημερινά να κάνουν χρήση κοκαϊνης, ηρωίνης -όχι ενδοφλέβια – και αλκοόλ, κυρίως τα Σαββατοκύριακα οπότε και “διαλύονται” από την χρήση.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ