Η γλώσσα αποτελεί καθρέφτη της υγείας μας

    Η γλώσσα, όπως και όλο το στόμα, αποτελεί καθρέφτη της υγείας μας καθώς από την όψη της μπορεί ο ειδικός γιατρός να υποψιαστεί ή και να διαγνώσει μια νόσο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η «καλή», η «κακή» ή η «άσχημη» όψη της γλώσσας προδικάζει απαραίτητα και την τελική διάγνωση.

    Υπάρχουν «αθώες» αλλαγές της γλώσσας που συνήθως δεν χρήζουν θεραπείας, όπως υπάρχουν άλλες «μη αθώες» αλλαγές της, που χρήζουν προσεκτικού ελέγχου και αντιμετώπισης.

    Τα παραπάνω επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Στοματολογίας στο Οδοντιατρικό Τμήμα τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Ανδρεάδης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή ανακοίνωση, με τίτλο «Η Καλή, η Κακή & η Άσχημη Όψη της Γλώσσας. Ένας χρήσιμος κλινικός διαγνωστικός δείκτης», που παρουσίασε μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Στοματολογίας στο ΑΠΘ Αθανάσιο Πουλόπουλο, στο Ετήσιο Συνέδριο Στοματολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.
    Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ανδρεάδης αναφέρεται στα νοσήματα τα οποία μπορούν να διαγνωστούν από την όψη της γλώσσας, εξηγεί ποιες βλάβες στη γλώσσα είναι «αθώες» και ποιες λιγότερο «αθώες» και πότε θα πρέπει να πάει κανείς στον γιατρό.

    Τέλος, συνιστά να αποφεύγεται η χρήση πρόχειρων ή εμπειρικών θεραπειών με διάφορες στοματοπλύσεις και κρέμες ή αλοιφές χωρίς να έχει τεθεί η διάγνωση από τον ειδικό στοματόλογο.