Οι «Λαζαρίνες» έψαλλαν όπως παλιά τον «Λάντζαρη» στις γειτονιές του Άγίου Προδρόμου (Φωτο)

  Οι «Λαζαρίνες» αναβίωσαν και πάλι στον Άγιο Πρόδρομο, όπως γίνεται την τελευταία πενταετία.
  Τα κορίτσια και κάποιες από τις κυρίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Προδρόμου ντύθηκαν με τις παραδοσιακές στολές, που διαθέτει ο σύλλογος, και με τα καλαθάκια τους στολισμένα με ζουμπούλια και τουλίπες, έψαλλαν «Εις την πόλη Βηθανία κλαίει η Μάρθα και η Μαρία».
  Όλοι στο χωριό περίμεναν και φέτος με ανυπομονησία τις «Λαζαρίνες» και άνοιξαν τα σπίτια τους να τις υποδεχτούν με αγάπη και με μια μεγάλη δόση νοσταλγίας.

  Η κ. Φανή Τσακμάκη, ταμίας του Συλλόγου θυμάται τις «Λαζαρίνες» του 1965,  μαθήτρια τότε της β’ τάξης του Δημοτικού. «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα κορίτσια του Δημοτικού, ντυμένα στα γιορτινά τους, μετά την εκκλησία, έπρεπε να γυρίσουμε το χωριό,  τον Άγιο Πρόδρομο, να πούμε τα κάλαντα, τις “Λαζαρίνες” κρατώντας ψάθινο καλαθάκι πλεκτό, στολισμένο με λουλούδια, καρφωμένα στο πάνω μέρος γύρο-γύρο από όποιο δέντρο ήταν ανθισμένο τότε αμυγδαλιά, δαμασκηνιά, πασχαλιές, επειδή το Πάσχα είχε ακόμα κρύο και δεν υπήρχαν και πολλά λουλούδια. Ξεκινήσαμε από γειτονία σε γειτονιά τραγουδώντας τον “Λάντζαρη” έτσι το λέγαμε με την ντοπιολαλιά του χωριού. Μαζεύαμε αυγά κυρίως, καμιά καραμελίτσα και σπανίως καμιά δραχμή. Τα αυγά θα τα βάφαμε την Πέμπτη όπως είναι το έθιμο. Θυμάμαι έναν στίχο από το τραγούδι του “Λάντζαρη”.
  “Ήρθε ο Λάντζαρης, ήρθαν τα Βάια ήρθε και ο γιος της Παναγίας.
   Όχι αφέντη μου της Βηθανίας,  του καλαθούδημ’  θελ’ αυγά, κι τσέπη μη παράδης.
   Κι του χρον”».