Καταρρίπτοντας τους μύθους για τη νόσο Πάρκινσον

  Από πολλούς μύθους εξακολουθεί να περιβάλλεται η νόσος Πάρκινσον στην Ελλάδα, παρότι προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους και «η ιατρική μπορεί σήμερα καλύτερα παρά ποτέ να την ελέγξει και να την αντιμετωπίσει». 
  Τα παραπάνω ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τη νόσο Πάρκινσον (11η Απριλίου), ο πρόεδρος της «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση» (Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών με νόσο Πάρκινσον), δρ Παναγιώτης Ζήκος, νευρολόγος υπεύθυνος του ιατρείου νόσου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. 
  Όπως τόνισε ο κ. Ζήκος, «η ιατρική μπορεί να προσφέρει πολλά και καλά χρόνια ζωής στους ασθενείς, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα του τρέμουλου και του εγκλεισμού στο σπίτι, που πολλοί έχουν στο μυαλό τους γι’ αυτή».
  Η νόσος Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική ασθένεια μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ και προσβάλλει 7-10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, με τα ποσοστά της να κυμαίνονται από 1% στις ηλικίες άνω των 60 ετών έως 4% στους πληθυσμούς άνω των 80 ετών. Η μέση ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων της είναι τα 60 χρόνια, αλλά στο 10% των περιπτώσεων, τα πρώτα συμπτώματα αρχίζουν σε ηλικία 20-50 ετών. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου 25.000 άτομα.
  Το μήνυμα της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση των ασθενών να συμμετάσχουν στις κοινότητες Πάρκινσον – και οι εκπρόσωποι της εταιρείας εθελοντών και ασθενών με νόσο Πάρκινσον «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση» παρουσίασαν τις νέες κοινότητες που δημιουργούν σε όλη τη χώρα, και κατέρριψαν τους σημαντικότερους μύθους που επικρατούν γύρω από την ασθένεια.
  Μύθος 1: Η νόσος Πάρκινσον επηρεάζει μόνο την κίνηση.
  Η αλήθεια: Έχει πολλά κινητικά αλλά και μη κινητικά συμπτώματα, αφού ανάλογα με το στάδιό της μπορεί να επηρεάσει τα πάντα: από την όσφρηση, την ψυχική διάθεση, την κατάποση και τον ύπνο, έως τη λειτουργία των εντέρων, την εφίδρωση, τη σκέψη, την ομιλία, την έκφραση του προσώπου και τις κινήσεις.
  Μύθος 2: Το τρέμουλο (τρόμος) είναι το πιο συχνό κινητικό σύμπτωμα.
  Η αλήθεια: Το πιο συχνό κινητικό σύμπτωμα είναι η βραδυκινησία, δηλαδή οι αργές κινήσεις. Αν ένας ασθενής τρέμει χωρίς να έχει βραδυκινησία, δεν έχει νόσο Πάρκινσον. Παρότι λοιπόν όλοι ξέρουν το τρέμουλο ως κύριο σύμπτωμα του Πάρκινσον, στην πραγματικότητα το 30% των ασθενών δεν το έχουν, ενώ αντίθετα όλοι εκδηλώνουν βραδυκινησία.
  Μύθος 3: Δεν υπάρχει τρόπος να διαγνωστεί η νόσος.
  Η αλήθεια: Αν και δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απεικονιστική ή διαγνωστική εξέταση, ο εξειδικευμένος γιατρός μπορεί με μία λεπτομερή κλινική εξέταση να θέσει τη διάγνωση, συνεπικουρούμενος από τη λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και από ειδικά ερωτηματολόγια. Μπορεί επίσης να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις που θα αποκλείσουν άλλα νοσήματα που μοιάζουν με τη νόσο Πάρκινσον.
  Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ