Αλογοδρομίες: Ένα έθιμο που έχει βαθιά τις ρίζες του στο χρόνο και τιμά τον Άη Γιώργη (βίντεο)  Της Χριστίνας Τσερβελή

  Ένα έθιμο που έχει βαθιά τις ρίζες του στο χρόνο και γίνεται προς τιμή του «Καβαλάρη Άη Γιώργη» αναβιώνει εδώ και χρόνια στη Συκιά Χαλκιδικής. 
  Πρόκειται για τις «Αλογοδρομίες», ένα έθιμο που προέρχεται από την Τουρκοκρατία,. Οι Έλληνες, κατά την περίοδο εκείνη,  απαγορευόταν να ιππεύουν τα άλογά τους μπροστά τους Τούρκους. Μόνη εξαίρεση αποτελούσε η ημέρα του Αγίου Γεωργίου, που, με την παρουσία των Τούρκων, οι Έλληνες ίππευαν τα άλογά τους προς τιμή του Αγίου.

  Έτσι και φέτος, στη Συκιά Χαλκιδικής, αυτό το ιδιαίτερο έθιμο θα αναβιώσει και πάλι την τρίτη ημέρα του Πάσχα, στις 18 Απριλίου. 
  Μετά την καθιερωμένη λειτουργία στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου παραδίδεται η εικόνα μαζί με ευχές από τον ιερέα στους ιππείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν ένα είδος λιτανείας, μεταφέροντας την εικόνα από το παρεκκλήσι στο χώρο διεξαγωγής των «Αλογοδρομιών».

  Στη συνέχεια, στην παραλία της Συκιάς, άλογα της περιοχής, αλλά και άλογα από τοπικούς ομίλους της Χαλκιδικής, συναγωνίζονται σε ταχύτητα, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες. 
  «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκιάς μαζί με άλλους φορείς και υπό την αιγίδα του δήμου Σιθωνίας, αναβιώνει το έθιμο του Αγίου Γεωργίου στη Συκιά, διοργανώνοντας διήμερες εκδηλώσεις», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Χατζηγιάννης, μιλώντας στην politikixalkidiki.gr
  Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.
  Δείτε το βίντεο:

   

  *Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
  *Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη
  *Επιμέλεια κειμένου: Χριστίνα Τσερβελή