Πρόεδρος του ΕΚΑΒ: Καταβάλλονται προσπάθειες να καλυφθούν οι ανάγκες στη Χαλκιδική

  Για το ζήτημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ και για τις ανεπάρκειες στην περιοχή της Χαλκιδικής μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, στο ραδιόφωνο «Κόκκινο», με αφορμή τον θάνατο του 38χρονου στην Ουρανούπολη.
  Σύμφωνα με τον κ. Καρακατσιανόπουλο, στη Χαλκιδική υπηρετούν 34 άτομα, από τα οποία τα εννέα έχουν φύγει με «απαλλαγή άρσης βάρους» και απέχουν από τα καθήκοντα τους δουλεύοντας στη Θεσσαλονίκη για το τηλεφωνικό κέντρο που αφορά τόσο την Θεσσαλονίκη αλλά και την Χαλκιδική.
  «Τα 34 άτομα μπορούν να βγάλουν στην Χαλκιδική τρία ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση και σε ορισμένες περιπτώσεις τέσσερα. Λόγω όμως της αποχώρησης των εννέα ατόμων βγαίνουν δύο. Πρώτη φορά είχαμε τέτοιο φαινόμενο μαζικής έλλειψης διασωστών» τόνισε. 
  Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι από το 2005 μέχρι και το 2016 έφυγαν, με αποφάσεις προέδρων και χωρίς την έγκριση του υπηρεσιακού συμβουλίου στον τομέα της Χαλκιδική, δέκα άτομα που αν παρέμεναν θα λειτουργούσε ακόμη ένα ασθενοφόρο.
  «Φέτος προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε και τη Χαλκιδική με την διαδικασία της εσωτερικής ενδυνάμωσης ενώ μετά από χρόνια έγιναν προσλήψεις 186 ατόμων, η προκήρυξη των οποίων “σερνόταν” από χρόνο σε χρόνο. Η κατανομή, όμως, για τις συγκεκριμένες προσλήψεις είχε γίνει από τις προηγούμενες διοικήσεις του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να μην έχει προβλεφθεί θέση για τη Χαλκιδική που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ. 
  Πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με τον κ. Καρακατσιανόπουλο, ανακοινώθηκε η σειρά των προσωρινών επιτυχόντων στο ΕΚΑΒ στο οποίο, από το 2011 μέχρι το 2016 και σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας αποχώρησαν 445 άτομα, τα υπερδιπλάσια από όσα αποχώρησαν λόγω συνταξιοδοτήσεων το διάστημα 2005-2010 (199).
  Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ίδιος, σε εξέλιξη βρίσκεται η πρόσληψη 100 διασωστών μέσω ΑΣΕΠ μέχρι το καλοκαίρι εκ των οποίων δύο αφορούν την Χαλκιδική, ενώ ακόμη 40 άτομα θα προσληφθούν με νέα προκήρυξη, συνολικά δηλαδή 326 και με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί το 75% των απωλειών. Οι προσλήψεις αυτές θα καλύψουν και τις ανάγκες νησιών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα όπως η Μυκονος και η Σαντορινη σε 24ωρη βάση.
  «Καταβάλλονται προσπάθειες να καλυφθούν οι ανάγκες στην Χαλκιδική» είπε σχετικά προσθέτοντας  ότι «από τις προσλήψεις 4.000 υγειονομικών που έκανε το υπουργείο Υγείας, για την Χαλκιδική προκηρύχθηκαν τέσσερις θέσεις διασωστών, δύο στην Ιερισσό και δύο στον Αγ. Νικόλαο για να στελεχώσουν δύο ασθενοφόρα. Δυστυχώς όμως από τα τέσσερα άτομα μόνο ο ένας όμως ήταν πιστοποιημένος διασώστης και έτσι οι τρεις θέσεις θα επαναπροκηρυχθύν. Επίσης με την εσωτερική διαδικασία της ενδυνάμωσης και προκήρυξης, προτάθηκαν στο υπηρεσιακό συμβούλιο έξι μεταθέσεις στη Χαλκιδική, τέσσερις στον Πολύγυρο και δύο στα Μουδανιά που δεν έχουν προχωρήσει γιατί η συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου τον Ιούνιο του 2016 ματαιώθηκε λόγω κατάληψης του χώρου από συνδικαλιστές και στη δεύτερη τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, οι μεταθέσεις καταψηφίστηκαν από τα μέλη του συμβουλίου με ψήφους 3-2 ενώ κατά ψήφισε και εκπρόσωπος των εργαζομένων. Αν είχαν προχωρήσει οι μεταθέσεις η Χαλκιδική θα είχε έξι επιπλέον εργαζομένους», σημείωσε ο κ. Καρακατσιανόπουλος.
  «Εμείς θα επανέλθουμε και θα επιμείνουμε και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε δύο ακόμη εργαζόμενους στον Πολύγυρο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, αναφέροντας, τέλος, ότι από πέρυσι και για πρώτη φορά ξεκίνησε η λειτουργία ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ  που βοήθησε την αντιμετώπιση προβλημάτων, το οποίο πλέον θα κάνει και πρωτογενή διακομιδή.