Η ιστορία πίσω από τις «Αλογοδρομίες» στη Συκιά – Η «εμφάνιση» του Άη Γιώργη

  Το 1714, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Μονής Ζωγράφου του Αγίου Όρους, δύο καλόγεροι μετέβησαν στη Συκιά, στο μετόχι της Μονής στον Κάμπο, για να πάρουν τη σοδειά από το σιτάρι και να την μεταφέρουν στη Μονή. 
  Οι καλόγεροι έδεσαν τα βόδια, που έσερναν το κάρο, για να βοσκήσουν. Αυτά λύθηκαν και μπήκαν στο διπλανό χωράφι. Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού, όταν τα είδε, πήγε στους μοναχούς και τους απείλησε ότι θα πάει στον Αγά να βρει το δίκιο του (τότε η Συκιά, που ήταν η δεύτερη σε πληθυσμό, μετά τον Πολύγυρο, διοικούνταν από Αγά). 
  Οι καλόγεροι, φοβισμένοι του έδωσαν ένα σακί αλεύρι. Ο Συκιώτης όμως την άλλη μέρα ζήτησε άλλα δύο σακιά. Οι καλόγεροι τα έδωσαν, ωστόσο φοβήθηκαν ότι εάν αυτό συνεχιζόταν, δεν θα έμενε τίποτα από τη σοδειά για να μεταφέρουν στο Άγιο Όρος. Έτσι, παρακάλεσαν τον Άγιο Γεώργιο, που είναι ο προστάτης της Μονής Ζωγράφου, να τους βοηθήσει. 
  Τη νύχτα η αποθήκη του Συκιώτη έπιασε φωτιά από κεραυνό και κάηκαν τα σακιά με το αλεύρι. Οι κάτοικοι και οι μοναχοί είδαν στις φλόγες την φιγούρα του Αγίου Γεωργίου πάνω σε άλογο.
  Οι Συκιώτες, προκειμένου να εξευμενίσουν την οργή του Αγίου Γεωργίου, οργάνωναν τις «Αλογοδρομίες», οι οποίες πραγματοποιούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. 
  Έτσι, κάθε χρόνο, την τρίτη ημέρα του Πάσχα, παρουσία και των Τούρκων, αναβίωνε το έθιμο, παρά το γεγονός ότι απαγορευόταν να ιππεύουν οι ραγιάδες μπροστά σε Τούρκους. Λέγεται ότι ακόμη και οι Τούρκοι φοβόντουσαν τον Άγιο Γεώργιο και προσκυνήσουν τη χάρη του. 
  Φέτος αυτό το ιδιαίτερο έθιμο θα αναβιώσει και πάλι στις 18 Απριλίου. 
  Μετά την καθιερωμένη λειτουργία στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου παραδίδεται η εικόνα μαζί με ευχές από τον ιερέα στους ιππείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν ένα είδος λιτανείας, μεταφέροντας την εικόνα από το παρεκκλήσι στο χώρο διεξαγωγής των «Αλογοδρομιών». 
  Οι ιππείς είναι οι νέοι του χωριού, που τηρούν την παράδοση και το έθιμο, που κληρονόμησαν από τους παππούδες και τους πατεράδες τους. 
  Οι ίδιοι οι νέοι συντηρούν και φροντίζουν τα άλογα, με σκοπό να αναβιώνουν το έθιμο και να τιμούν μ’ αυτόν τον τρόπο τον Καβαλάρη Άη Γιώργη. 
  Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.
  Πηγή Ιστορίας: Νικόλαος Μερτζιμέκης, αρχαιολόγος με καταγωγή από τη Συκιά