Καθοδόν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι ελληνικοί μικροδορυφόροι

  Καθοδόν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκεται ο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρος τύπου cubesat, DUTHSat, όπως επισημαίνει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), Θεόδωρος Σαρρής, περιγράφοντας τη διαδικασία της διαστημικής αποστολής.
  «Χθες εκτοξεύτηκε επιτυχώς ο πύραυλος “Atlas”. Πάνω στον πύραυλο βρισκόταν οι 28 δορυφόροι του προγράμματος QB50, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο  DUTHSat του  Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως και ο δορυφόρος UPSat του Πανεπιστημίου Πατρών. Δύο ελληνικοί δορυφόροι βρίσκονται ανάμεσα στους 28 του προγράμματος» σημειώνει ο κ. Σαρρής.
  Ο ελληνικός δορυφόρος DUTHSat, που έχει ως αποστολή τη μελέτη του επονομαζόμενου «πλάσματος», της σκορπισμένης ηλεκτρικά φορτισμένης ύλης στη θερμόσφαιρα της Γης σε ύψος από 200 έως και 400 χιλιόμετρα, πλέον απομένει “να μεταφερθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου θα φτάσει στο Σάββατο 22 Απριλίου στις 11.30 με 13.30”. 
  Η άφιξη των διαστημοπλοίων θα μεταδίδεται επίσης ζωντανά από τον Διαστημικό Σταθμό, σημειώνει ο  επίκουρος καθηγητής του ΔΠΘ, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί «η διαδικασία της εξισορρόπησης πίεσης του διαστημοπλοίου “Κύκνος” με τον  Διεθνή Διαστημικό Σταθμό». 
  Η δε κρίσιμη στιγμή της μεταφοράς από το σκάφος μέσα στον  Διαστημικό Σταθμό θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά «αφού αστροναύτες θα παραλάβουν τους δορυφόρους ώστε να τους τοποθετήσουν στη συνέχεια σε τροχιά, κάτι που θα γίνει τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου» σημειώνει ο κ.Σαρρής. Το ΔΠΘ διοργανώνει ειδική εκδήλωση από τις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
  Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ