«Μεγάλη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη η συνένωση των Μουσείων»

  Ως «μεγάλη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για την Ελλάδα η οποία καταδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας και εκτινάσσει τη σύγχρονη τέχνη στο διεθνή χάρτη», χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τη συνένωση των μουσείων Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη υπό τον τίτλο «Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης» (Momus), η τελετή υπογραφής σύμβασης των οποίων,  πραγματοποιήθηκε απόψε σε πανηγυρική εκδήλωση στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης. 
  «Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα πάρει σύντομα το δρόμο του στη Βουλή, ώστε να μπορέσει να στηρίξει – στο μέτρο των δυνατοτήτων – τα τυχόν επιπλέον κόστη αυτής της συνένωσης» συμπλήρωσε η κ. Κονιόρδου.
  «Ελπίζουμε αυτή η… παντρειά των μουσείων – που θα διατηρήσουν μια σχετική αυτοδυναμία – να “γεννήσει” παιδιά που δεν θα είναι απλώς “πέντε ακόμα ζωγραφιές” αλλά ένας χώρος όπου θα αναπτύσσονται και θα συν-δημιουργούν όλες οι τέχνες» συμπλήρωνε φανερά συγκινημένος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος υπήρξε άλλωστε από τα ιδρυτικά μέλη του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, πριν από 38 χρόνια.
  Στη δίωρης διάρκειας τελετή, χαιρέτησαν με ομιλίες τους, η υφυπουργός Εσωτερικών Κόλλια-Τσαρουχά και ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος (αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού). 
  Την παρουσίαση της «επώδυνης αλλά και  εξαιρετικά δυναμικής και καρποφόρας διαδικασίας προετοιμασίας του  εγχειρήματος» – της συνένωσης των μουσείων και της σχετικής συμφωνίας – έκανε αναλυτικά ο πρόεδρος του Δ.Σ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ανδρέας Τάκης, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για «συγχώνευση», αλλά για «συνένωση δυνάμεων και λειτουργιών που φιλοδοξεί να φέρει την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη της σύγχρονης τέχνης».
  Το νομοσχέδιo, προβλέπει τη συνένωση των μουσείων και την ίδρυση οργανισμού με την επωνυμία «Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης» (συντομογραφία ΜΟΜus) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το «Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» (ΚΜΣΤ) αναδιαρθρώνεται οργανωτικά και συνενώνεται η λειτουργία του με τη λειτουργία του «Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» (ΜΜΣΤ). 
  Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ