Πάνω από 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017 από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

  Μέχρι το τέλος του χρόνου ο προγραμματισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προβλέπει οι προκηρύξεις του μέτρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης να ξεπεράσουν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, σε ημερίδα που πραγματοποιείται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, με θέμα «Αειφόρος γεωργία και επιχειρήσεις: Παραγωγική ανασυγκρότηση και προοπτικές απασχόλησης».
  Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι το πρόγραμμα αυτό συνολικά θα αναμοχλεύσει 6 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, με τους κοινοτικούς πόρους να φτάνουν τα 4,7 δισ. από το σύνολο του παραπάνω ποσού.
  Το χαρακτήρισε βασικό εργαλείο στον σχεδιασμό του υπουργείου, ανέφερε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο άρχισαν οι προκηρύξεις δράσεων και πρόσθεσε ότι ήδη εκχωρήθηκε το 37,5% των συγκεκριμένων πόρων στις περιφέρειες της χώρας.
  Παράλληλα υπογράμμισε ότι το υπουργείο κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο στον αγροτικό χώρο που έχει ως βασική κατεύθυνση την υπηρέτηση του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος και επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, το αγροτικό εισόδημα από το 2015 μπήκε σε ανοδική τροχιά και υπήρξε άνοδος στις εξαγωγές προϊόντων διατροφής.
  Μιλώντας για το μοντέλο της αγροτικής παραγωγής που πλέον προωθείται αναφέρθηκε στην ανάγκη εκμετάλλευσης της σπάνιας βιοποικιλότητας που έχει η Ελλάδα για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, τόνισε την ανάγκη της παραγωγικής ανασυγκρότησης για να βγει η χώρα από την κρίση και σημείωσε ότι αυτό το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί πρωτίστως στην ύπαιθρο και μέσα από συνεργασίες.
  Όπως είπε, στις κινήσεις του υπουργείου συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω προγράμματος που θα επιτρέπει σε συμπράξεις αγροτών να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά τόξα (ώστε να χρησιμοποιούν το ρεύμα και το υπόλοιπο να τροφοδοτεί την αγορά ενέργειας), η ένταξη των ζωοτροφών στις συνδεδεμένες ενισχύσεις (γεγονός που αναμένεται να διπλασιάσει φέτος τις ποσότητες των ζωοτροφών), η συμφωνία με τράπεζες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στον αγροτικό χώρο, η αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας και η χρήση του εργοσήμου. Εξάλλου, προανήγγειλε τη νομοθέτηση της υποχρεωτικής πληρωμής των νωπών και ευπαθών προϊόντων το πολύ έως 60 μέρες.
  Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ