Ιγγλέζη στην politikixalkidiki: Βάση ΕΚΑΒ στην Ιερισσό από 1η Μαΐου – Ενέργειες να καλυφθούν τα κενά στην υγεία


  *Συνέντευξη στη Χριστίνα Τσερβελή
  Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χαλκιδική, τις προοπτικές ανάπτυξής της, τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την απογοήτευση του κόσμου μιλά η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα politikixalkidiki.gr
  Η κ. Ιγγλέζη απαντά σε καίρια ερωτήματα για τους δασικούς χάρτες, τον τουρισμό στη Χαλκιδική, το οδικό δίκτυο, το ΕΦΚΑ Ν. Μουδανιών, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των ελλείψεων στον τομέα της υγείας.
  Όπως αναφέρει η ίδια, ήδη έχουν καταγραφεί οι σοβαρές ελλείψεις στις μονάδες υγείας του νομού και έχουν δρομολογηθεί ενέργειες, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.
  Αναφερόμενη στο ζήτημα του ΕΚΑΒ, ένα θέμα που έχει ανάψει «φωτιές» στη Χαλκιδική, η κ. Ιγγλέζη σημειώνει ότι γίνονται άμεσες ενέργειες, με προκηρύξεις θέσεων, για να βελτιωθεί η κατάσταση.
  Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει ότι από την 1η Μαΐου θα λειτουργεί βάση ΕΚΑΒ στην Ιερισσό, με ένα ασθενοφόρο και δύο διασώστες, ένα γεγονός πολύ σημαντικό για την περιοχή.
  Ερωτώμενη για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα η κ. Ιγγλέζη υποστηρίζει ότι, με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η χώρα οδεύει προς την αποδέσμευση από την επιτροπεία και την οριστική έξοδο από την κρίση.
  Αναφορικά με τη διαφαινόμενη απογοήτευση του κόσμου από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Χαλκιδικής επισημαίνει ότι, μόλις η χώρα μπει σε περίοδο κανονικότητας, η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει πολιτικές που θα έχουν ένα θετικό κοινωνικά πρόσημο και θα επιδιώξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με στόχο μια δίκαιη ανάπτυξη.
  Τέλος, η κ. Ιγγλέζη αποκαλύπτει το όνειρό της για τη Χαλκιδική, κάνοντας λόγο για μια δίκαιη, ισόρροπη και αειφορική ανάπτυξη, δηλώνοντας ξανά την αντίθεσή της με την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και τα σχέδια της El Dorado.
  Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη: 

  Ένα θέμα που καίει τη Χαλκιδική είναι οι δασικοί χάρτες. Σε ποιά φάση βρίσκονται τώρα; Ποιές είναι οι περιοχές που έχουν το πρόβλημα; Ποιές θα είναι οι συνέπειες για όσους δεν προχώρησαν στις δηλώσεις και πως σκοπεύει να αποζημιώσει η κυβέρνηση όσους καλλιεργούν τη συγκεκριμένη γη εδώ και 60 χρόνια;
  Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί λόγω της ανάρτησης των δασικών χαρτών έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή και έχει επίσης εκδοθεί η Υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται το ύψος των τιμημάτων. Γνώμονας της πολιτικής μας και στο θέμα των δασικών χαρτών υπήρξε η εξασφάλιση του δικαίου για τους πολίτες, η απαλλαγή από τις παθογένειες του παρελθόντος, η διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας και η προστασία της φύσης. Επίσης το ψηφισθέν νομοσχέδιο κατέδειξε ότι όπου προκύπτουν προβλήματα μπορεί να υπάρξει και η λύση όταν υπάρχει πολιτική βούληση.

  Στην Χαλκιδική οι δύο περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα Βραστά και το Μεταγγίτσι. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι με τις ρυθμίσεις που έχουμε προωθήσει έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες εξαγοράς και χρήσης εκχερσωμένων εκτάσεων, αλλά και το κόστος εξαγορά (ή χρήσης) έχει μειωθεί πάρα πολύ και ταυτόχρονα έχει αυξηθεί ο αριθμός των προβλεπόμενων δόσεων.

  Σε ότι αφορά το ερώτημα που τίθεται ως προς τους ενδιαφερόμενους που δεν θα προχωρήσουν στις απαραίτητες δηλώσεις θα απαντήσω με μία σειρά εξίσου σημαντικών ερωτημάτων: Θέλουμε οι αγρότες που κάποτε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, εκχέρσωσαν και καλλιέργησαν δασική γη να συνεχίσουν και σήμερα να την καλλιεργούν και να ζουν από αυτή; Θέλουν οι ίδιοι να την κατέχουν μονίμως και νομίμως, να την αξιοποιούν με σκοπό την παραγωγή αλλά και να μπορούν να επιδοτηθούν γι’ αυτή; Σε τελική ανάλυση, θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να μπορέσει να αναπτυχθεί και να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας;
  Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με το ΙΚΑ Ν. Μουδανιών (πλέον ΕΦΚΑ), ποιες κινήσεις σκοπεύετε να κάνετε για να παραμείνει το κατάστημα Ν. Μουδανιών κεντρική υπηρεσία;
  Το νέο πλέον ΕΦΚΑ Ν. Μουδανιών δεν στερείται καμία από τις αρμοδιότητες που προηγουμένως κατείχε το ΙΚΑ της περιοχής. Είναι μάλιστα επαυξημένες, αφού ενσωμάτωσε και τις αρμοδιότητες του ΟΓΑ. Βεβαίως, έχουν γίνει επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς και με την διοίκηση του ΕΦΚΑ έτσι ώστε να παραμείνει το συγκεκριμένο κατάστημα και τυπικά κεντρική υπηρεσία, αν και ουσιαστικά δεν επηρεάζεται στο παραμικρό η λειτουργία του. 
  Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα της Χαλκιδικής είναι το οδικό της δίκτυο. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που αυξάνεται ο πληθυσμός της, φαίνονται περισσότερο οι αδυναμίες του νόμου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχουν προοπτικές να βελτιωθεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, και πώς; 
  Είναι γεγονός ότι η Χαλκιδική έχει μια ιδιαίτερη γεωμορφολογία και χαρακτηρίζεται από τις όμορφες διαδρομές της. Είναι επίσης γεγονός όμως ότι μία από τις «πληγές» της είναι η ποιότητα του οδικού της δικτύου, οπότε η προσπάθεια βελτίωσης του είναι μονόδρομος. 

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δίνονται ήδη στην κυκλοφορία σημαντικά κομμάτια που ταλαιπωρούσαν για καιρό τόσο τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της Χαλκιδικής. 

  Επίσης, γίνονται διαβουλεύσεις και συζητήσεις με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών έτσι ώστε νέοι οδικοί άξονες να μπορέσουν να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης, αλλά και να εξασφαλιστούν κονδύλια για την βελτίωση και των ήδη υπαρχόντων. 
  Η Χαλκιδική είναι ένας όμορφος τουριστικός προορισμός και μάλιστα φέτος όλοι μιλάνε για ρεκόρ αφίξεων και άνοδο των προκρατήσεων. Παρόλα αυτά, τι πιστεύετε ότι πρέπει να βελτιωθεί και που μειονεκτούμε ως νομός;  
  Ένα από τα μεγάλα μας μειονεκτήματα είναι η εποχικότητα του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού, όπως ο εναλλακτικός, ο ορεινός, ο θρησκευτικός, ο αρχαιολογικός και ο πολιτιστικός τουρισμός, έτσι ώστε να μπορούμε να προσελκύουμε επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

  Ένας τέτοιος στόχος είναι βεβαίως εφικτός, αφού η Χαλκιδική διαθέτει πλούσια ιστορία και πολιτισμό, ένα εξαιρετικό ορεινό τοπίο αλλά και τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναδειχθούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Επίσης η ανάδειξη του αγροτο-διατροφικού τομέα και η περαιτέρω σύνδεση του με τον τουρισμό θα πρέπει να αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη της Χαλκιδικής.

  Τέλος, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του τουριστικού κλάδου στο νομό μας είναι οι επικρατούσες εργασιακές σχέσεις. Η αυστηρότητα των ελέγχων και η εντατικοποίηση τους είναι ο μόνος τρόπος να καταπολεμηθεί αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας που επικρατεί σε έναν από τους βασικότερους τομείς απασχόλησης στην περιοχή μας. 
  Ενόψει καλοκαιριού, υπάρχει προοπτική να καλυφθούν κάποιες από τις ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και στα Κέντρα Υγείας του νομού; 
  Η κατάσταση των δομών δημόσιας υγείας στη Χαλκιδική είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με το οποίο ασχολούμαστε όλο το τελευταίο διάστημα, καταγράφοντας και ιεραρχώντας τα προβλήματα που υπάρχουν. 

  Σε ότι αφορά την προσπάθεια αναδόμησης της δημόσιας υγείας που γίνεται στο νομό μας αναφέρω ενδεικτικά τα εξής (λαμβάνοντας υπόψη και τη σοβαρότητα του κάθε θέματος): Έχει ήδη δρομολογηθεί η επαναλειτουργία της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Πολυγύρου με αντίστοιχη προκήρυξη θέσεων για κάλυψη των αναγκών της σε προσωπικό. 

  Στις άμεσες προτεραιότητες είναι επίσης η δρομολόγηση προσλήψεων τραυματιοφορέων και τεχνικών για το ΓΝΧ. Σε ότι αφορά τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό σε ολόκληρη τη Χαλκιδική, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψή τους, στο πλαίσιο των 2000 προσλήψεων που έχουν προβλεφθεί πανελλαδικά. 

  Μία ακόμη προτεραιότητα αποτελεί η κάλυψη των ελλείψεων ιατρικού – μηχανολογικού εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας με την ένταξη τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Τέλος σε ότι αφορά τους νέους αγροτικούς και γενικούς ιατρούς, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διορισμών τους και αναμένεται να τοποθετηθούν πολύ σύντομα στις αντίστοιχες θέσεις τους. 

  Θα ήθελα όμως να αναφερθώ και στο φλέγον θέμα του ΕΚΑΒ και των προβλημάτων του Τομέα Χαλκιδικής, που έχει προκύψει, όπως καταγγέλλει άλλωστε και ο ίδιος ο οργανισμός, λόγω των μετακινήσεων προσωπικού με μη προβλεπόμενες διαδικασίες κατά τη χρονική περίοδο 2003 – 2015. 

  Στις άμεσες ενέργειες για τη βελτίωση της κατάστασης περιλαμβάνονται η προκήρυξη 6 θέσεων για μετάθεση στον Τομέα Χαλκιδικής (μια διαδικασία η οποία δεν προχώρησε παλαιότερα λόγω άρνησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ), η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 2 διασωστών για τον Πολύγυρο, οι οποίοι πιθανότατα μέσα στο Καλοκαίρι θα αναλάβουν εργασία, και η επαναπροκήρυξη των θέσεων για την Ανατολική Χαλκιδική (Αγ. Νικόλαο και Ιερισσό) οι οποίες δεν καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαδικασίας. 

  Τέλος, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι από την 1η Μαΐου θα λειτουργεί βάση ΕΚΑΒ στην Ιερισσό με 1 ασθενοφόρο και 2 διασώστες.

  Η Κατερίνα από την Ιερισσό, τι ονειρεύεται για την περιοχή της; Ποια ζητήματα την απασχολούν και θέλει να τα βελτιώσει; 
  Η περιοχή μας είναι μια περιοχή με πολλές προοπτικές αλλά και συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως έχω ήδη αναφέρει. Η Χαλκιδική πρέπει να στοχεύει σε μια δίκαιη, ισόρροπη και αειφορική ανάπτυξη, στην ανάπτυξη που της αρμόζει! 

  Σε αυτό το πλαίσιο είμαι κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων καθώς ο δρόμος της Χαλκιδικής βρίσκεται μακριά από τα σχέδια της El Dorado και από τον σχεδιασμό που επέβαλαν όλες οι προηγούμενες διαπλεκόμενες κυβερνήσεις στον τόπο μας.
  Βρισκόμαστε πάλι σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, καθώς γίνονται προσπάθειες να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς. Τι θα κερδίσει και τι θα χάσει η Ελλάδα σε αυτή τη διαπραγμάτευση; 
  Είναι αλήθεια ότι όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν σε εξέλιξη μία σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση. Οι καθυστερήσεις οι οποίες σημειώθηκαν στην εξέλιξη της όλης διαδικασίας βαρύνουν αποκλειστικά τους δανειστές, οι οποίοι εξέφρασαν πολλές φορές παράλογες απαιτήσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση. 

  Με τη πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στις 7 Απριλίου, δημιουργήθηκαν πλέον οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για την ουσιαστική αποδέσμευση της χώρας μας από την επιτροπεία και για την οριστική έξοδο από την κρίση. 

  Στα θετικά σημεία αυτής της συμφωνίας συγκαταλέγεται το γεγονός ότι, πέρα από τις επιβαρύνσεις, εξασφαλίστηκε η ταυτόχρονη νομοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης έτσι ώστε το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα να παραμείνει ουδέτερο, αλλά και το γεγονός ότι κερδήθηκε η μάχη για τα εργασιακά που αποτελούσε και έναν σημαντικό πυλώνα του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Επιπλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για τη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο του χρέους, η ρύθμιση του οποίου θα οδηγήσει στην οριστική εμπέδωση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία.
  Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί από την κυβέρνηση; Τι θα κάνετε για να ανατρέψετε αυτά τα ποσοστά;
  Τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπήσεις δεν καταφέρνουν να καταγράψουν την πραγματικότητα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αξιόπιστο εργαλείο πρόβλεψης αποτελεσμάτων, μιας και πάντα διαψεύδονται. Είναι βεβαίως αλήθεια ότι ένα μέρος του κόσμου έχει απογοητευθεί, αφού περίμενε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πολύ περισσότερα, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. 

  Είναι επίσης γεγονός ότι οι πολιτικές που θα ακολουθούσαμε ως κυβέρνηση, χωρίς τους περιορισμούς του προγράμματος θα ήταν πολύ διαφορετικές. Παρ’ όλα αυτά, η εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές έλαβε την έγκριση του Ελληνικού λαού με τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. 

  Μετά τη συμφωνία της 7ης Απριλίου και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, μπαίνουμε σε μία περίοδο κανονικότητας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εφαρμόσει πολιτικές που θα έχουν ένα θετικό κοινωνικά πρόσημο και θα επιδιώξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με στόχο όμως μια δίκαιη ανάπτυξη. 
  Ποιές είναι εκείνες οι πολιτικές που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τον κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα κόμματα; 
  Μία από τις κυριότερες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση υπήρξε η προστασία και η στήριξη των πολύ χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι συνδεδεμένες με αυτούς τους στόχους πολιτικές, αν και πραγματοποιήθηκαν σε ένα «στενό» δημοσιονομικό πλαίσιο, δίνουν το στίγμα της προσπάθειας αναδιανομής υπέρ των πιο αδύναμων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

  Ένας άλλος τομέας στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρως διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι αυτός της καταπολέμησης της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής. 

  Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το πεδίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρκούνταν σε απλές διακηρύξεις πρόθεσης πάταξης της διαφθοράς, ενώ στην πραγματικότητα συντελούσαν στην συγκάλυψη της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε από τη αρχή πολιτικές που έφεραν απτά αποτελέσματα στο τεράστιο αυτό ζήτημα και ως ένα μόνο παράδειγμα αναφέρω την εντολή ελέγχου των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ.

  Επίσης, θα ήταν μεγάλη παράλειψη από μέρους μου να μην αναφέρω τις πολιτικές τις σχετικές με τα δικαιωματικά, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφείς θέσεις που υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει με θέρμη. 

  Ως κυβέρνηση, κάναμε αποφασιστικά βήματα και δώσαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, εξασφαλίζοντας βασικά δικαιώματα σε κοινωνικές ομάδες που μέχρι σήμερα τα στερούνταν. Ενδεικτικά και πάλι αναφέρω το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια αλλά και τις προβλέψεις για το σύμφωνο συμβίωσης.
  Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει συμμάχους στην Ευρώπη; Η φωνή της μπορεί να ακουστεί;
  Σε αυτό τον τομέα έχουν γίνει μέχρι σήμερα πολύ μεγάλα βήματα. Η Ευρώπη του 2017 δεν έχει καμία σχέση με τη  Ευρώπη του 2015. Βεβαίως, ένα στοιχείο που δεν είναι καθόλου θετικό, είναι η πανευρωπαϊκή άνοδος της ακροδεξιάς. 

  Παρ’ όλα αυτά, η Ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών να δημιουργήσει σημαντικές επαφές και δίκτυα, τα οποία έχουν ήδη συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της χώρας μας να μην εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. 

  Σε όλη αυτή την πορεία και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κατορθώσαμε να κινητοποιήσουμε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συμπαρατάχθηκαν με την Ελληνική κυβέρνηση, σε έναν αγώνα που έχει τόσο συμβολικό όσο και πρακτικό χαρακτήρα για το μέλλον της ΕΕ. 

  Η στρατηγική μας επιλογή για τη δημιουργία κοινών πανευρωπαϊκών μετώπων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει καρπούς, μια προσπάθεια που θα ενταθεί στο άμεσο μέλλον.
  Πως σχολιάζετε το προσφυγικό ζήτημα και τι είναι αυτό που περιμένετε να πράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Πιστεύετε ότι έχει βοηθήσει την Ελλάδα όσο θα έπρεπε; 
  Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα και σαν τέτοιο είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από καμία χώρα μεμονωμένα, όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις. 

  Σε αυτό το πλαίσιο είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν έχει βοηθήσει την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού όσο θα έπρεπε. Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα είναι η ενίσχυση των προσπαθειών για έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, με την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσής τους και την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων τους, όπως ορίζεται τόσο από το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και από τις Διεθνής Συνθήκες.