Παρεμβάσεις στην Κεντρική Μακεδονία για την καταπολέμηση των κουνουπιών

    Μικρές παρεμβάσεις και ψεκασμοί πραγματοποιούνται σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπου υπάρχουν υδατικές επιφάνειες και διαπιστώνεται η ύπαρξη προνυμφών. 
    Οι ενέργειες αυτές είναι οι πρώτες που γίνονται φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, λόγω της μη εκδήλωσης βροχοπτώσεων μεγάλης έκτασης τους ανοιξιάτικους μήνες, δεν αναμένονται ιδιαίτερα προβλήματα όχλησης λόγω κουνουπιών κατά τη διάρκεια του Μαΐου.
    «Εννέα συνεργεία βρίσκονται ήδη στο πεδίο. Παρακολουθούμε μεγάλα υγροτοπικά συστήματα που επηρεάζουν μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και στην ανατολική της πλευρά και στη δυτική. Με βάση τα δεδομένα που λαμβάνουμε από το δίκτυο παρακολούθησης συγκεκριμένων δειγματοληπτικών σταθμών, αναφορικά με τα κουνούπια, προγραμματίζονται και γίνονται ψεκασμοί από εδάφους», διευκρινίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», που τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στο έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών, Σπύρος Μουρελάτος. 
    Ο ίδιος σημειώνει ότι συνήθως σε φάση αιχμής, ενεργοποιούνται από εδάφους πάνω από 50 συνεργεία σε όλη την Περιφέρεια, ενώ παράλληλα γίνονται εναέριοι ψεκασμοί με την επιστημονική παρακολούθηση που διενεργείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
    Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφοκλής Κουρτίδης τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι όσο περνάει ο καιρός και αυξάνονται οι θερμοκρασίες, τόσο θα αυξάνονται οι παρεμβάσεις στα πεδία ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.