«Οι Έλληνες αναμένουν τώρα ελάφρυνση του χρέους»

  «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προτίθενται να αποφασίσουν στις 22 Μαΐου για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, αν και μία πραγματική διαγραφή του φαίνεται να αποκλείεται», σημειώνει εισαγωγικά σε σημερινό δημοσίευμά της, με τίτλο «Οι Έλληνες αναμένουν τώρα ελάφρυνση του χρέους», η αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».
  Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως την Τρίτη η κυβέρνηση στην Αθήνα συμφώνησε με τους πιστωτές σε ένα πακέτο λιτότητας ύψους 3,6 έως 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2018 και το 2019, το οποίο προβλέπει περικοπές στις συντάξεις έως 18% και τη μείωση του αφορολόγητου ποσού από 8.636 ευρώ σε 5.681 ευρώ, ενώ ως αντιστάθμισμα οι φτωχότερες οικογένειες θα λάβουν επίδομα ενοικίου.
  Σύμφωνα με την «Κουρίρ», θα διευκολυνθούν οι απολύσεις, θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και αυτά θα αποτελέσουν δοκιμασία για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος διαθέτει στη Βουλή μόνον μία οριακή πλειοψηφία 153 εδρών στο σύνολο των 300.
  Η εφημερίδα «Ντι Πρέσε» σε εκτενές δημοσίευμά της με τίτλο «Ο Σόιμπλε χαλάει το πάρτι των Ελλήνων», αναφερόμενη στα συμφωνηθέντα, παρατηρεί πως θα μπορούσε να ήταν μία ευχάριστη Τρίτη. Και αυτό, καθότι ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, ξεπεράστηκε η διένεξη για τις μεταρρυθμίσεις, οι αγορές εμφανίστηκαν ανακουφισμένες, το ευρώ ενισχύθηκε, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έπεσαν τόσο όσο ποτέ μετά το 2014. 
  Όμως κατόπιν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες ότι πρόκειται για μία «προσωρινή συμφωνία», όπως δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και έπειτα ήλθε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μέσω του υπουργείου του ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος δεν έχει τελειώσει, πρέπει να αποσαφηνιστεί το αποκαλούμενο πρωτογενές πλεόνασμα.
  Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ