Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του ΥΠΕΣ στους δημάρχους


  Της Σουζάνας Καζάκα
  Η ανάγκη αλλαγών στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης τονίστηκε χθες στη συζήτηση – ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πολυγύρου, με κεντρικό ομιλητή των γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη
  Στη συζήτηση συμμετείχαν οι πέντε δήμαρχοι της Χαλκιδικής, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος. 
  Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με τον κ. Πουλάκη να σημειώνει ότι στόχος της διαβούλευσης είναι να ακουστεί η φωνή της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να βελτιωθούν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει. 
  «Το σύστημα νοσεί και θέλουμε να κάνουμε αλλαγές τις οποίες θα προτείνει η ίδια η κοινωνία. Ήρθαμε με κάποιες προτάσεις, τις οποίες επιθυμούμε να προσαρμόσουμε με βάση τα στοιχεία και τα προβλήματα που θα ακούσουμε», υπογράμμισε ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών. 
  «Είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις για να λειτουργήσουν σωστά οι δήμοι», τόνισε ο κ. Πουλάκης, καταθέτοντας τις προτάσεις αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για την τοπική αυτοδιοίκηση. 
  Συγκεκριμένα, ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών πρότεινε, μεταξύ άλλων: 
  – Μείωση του αριθμού των υποψηφίων και αποσύνδεση των δημοτικών εκλογών από τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές. 
  – Οι Αντιπεριφερειάρχες να εκλέγονται με ψήφο των πολιτών
  – Αναβάθμιση του ρόλου της εκτελεστικής επιτροπής
  – Αναβάθμιση των ρόλων των συνελεύσεων στα χωριά των δήμων
  – Αλλαγή της εποπτείας των ΟΤΑ και εκσυγχρονισμός των τεχνικών πλαισίων
  – Ενίσχυση της τοπικής διαβούλευσης
  – Επανασχεδιασμός των θεσμών των ανταποδοτικών των δήμων
  – Καταγραφή και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των ΟΤΑ
  – Έλεγχος των υπαλλήλων της αποκεντρωμένης διοίκησης και αξιολόγηση των υπαλλήλων του δήμου 
  Επιπλέον, ο κ. Πουλάκης έθεσε προς συζήτηση και το θέμα της απλής αναλογικής, κάτι που βρήκε αντίθετους τους περισσότερους δημάρχους της Χαλκιδικής, οι οποίοι υπογράμμισαν τα προβλήματα που μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή αυτού του συστήματος. 
  Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με βάση ευρωπαϊκά μοντέλα. 
  Στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα της γραφειοκρατίας, την οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά, ενώ ζήτησαν να ξεκαθαριστεί το θέμα με τη διαχείριση των ακινήτων και των περιουσιακών στοιχείων των δήμων.
  Παράλληλα, τονίστηκε η έλλειψη της αστυνόμευσης στη Χαλκιδική, καθώς οι δήμοι δεν διαθέτουν δημοτική αστυνομία. 
  Ειδικότερα, ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, υποστήριξε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και αν τελικά αποφασιστεί, είναι αναγκαίο να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας για να λειτουργεί σωστά ο δήμος. 
  Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος, επεσήμανε την ανάγκη οι όποιες μεταρρυθμίσεις να πραγματοποιηθούν σε όλη τη δομή του κράτους. «Μόνο έτσι θα καταφέρει να έχει ανάπτυξη η χώρα», τόνισε ο κ. Τζίτζιος, ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη υιοθέτησης ευρωπαϊκών μοντέλων.
  Ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας, Εμμανουήλ Καρράς, ζήτησε να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους. «Αυτό είναι επιβεβλημένο για να λειτουργήσουν σωστά οι δήμοι και να ενισχυθούν οι αρμοδιότητές τους», υπογράμμισε ο κ. Καρράς, προσθέτοντας ότι με το υπάρχον σύστημα χάνονται κάθε μέρα πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με συνέπεια να μην μπορεί εύκολα να πράξει έργο η τοπική αυτοδιοίκηση. 
  Ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο σύστημα απλής αναλογικής, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες επιβάλλεται να έχουν τους αντιπροσώπους που ψηφίζουν.
  Τέλος, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γεώργιος Ζουμπάς, αναφερόμενος στην απλή αναλογική, ζήτησε εάν εφαρμοστεί, αυτό να γίνει με προϋποθέσεις. 
  *Επιμέλεια Κειμένου: Χριστίνα Τσερβελή