Νέες θεραπείες για το σακχαρώδη διαβήτη

    Στην αλλομεταμόσχευση ή ξενομεταμόσχευση νησιδίων παγκρέατος, δηλαδή στη χρήση μοσχεύματος που ελήφθη από ζώο, αλλά και στη μεταμόσχευση πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων, είτε εμβρυικών είτε ενηλίκων, στρέφονται οι έρευνες για την οριστική θεραπεία του διαβήτη. Ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη με τη μεταμόσχευση νησιδίων παγκρέατος από ζώα είναι ότι τα νησίδια από πάγκρεας ανθρώπου μπορούν να ληφθούν μόνο από πτωματικό δότη και μάλιστα χρειάζονται δύο ή τρεις δότες για να ληφθεί ικανός αριθμός ώστε να γίνει η μεταμόσχευση. Μια άλλη πτυχή της θεραπείας του σακχαρώδους διαβήτη είναι η δημιουργία τεχνητού παγκρέατος.
    Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παθολόγος-διαβητολόγος Κυριάκος Καζάκος, αναπληρωτής καθηγητής ΑΤΕΙΘ, με αφορμή εισήγηση του με θέμα «Μεταμοσχεύσεις παγκρέατος και νησιδίων στο δρόμο προς τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη», την οποία θα κάνει στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργανώνει στις 6 και 7 Μαΐου στο ξενοδοχείο “The Met” ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
    “Πιστεύω ότι θα κερδίσουν έδαφος τεχνικές όπως οι μεταμοσχεύσεις νησιδίων παγκρεάτος και οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων. Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη πτυχή, που είναι η δημιουργία τεχνητού παγκρέατος, το οποίο είναι κάτι διαφορετικό και που με τη σύγχρονη έννοια του όρους δεν υπάρχει ακόμη. Είμαστε όμως σχετικά κοντά στη δημιουργία του” επισημαίνει ο κ. Καζάκος
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ