Βολές Πάχτα κατά δήμου Αριστοτέλη: Αδιαφορία και εικόνα εγκατάλειψης σε Νεοχώρι και Παλαιοχώρι

  Βολές κατά του δήμου Αριστοτέλη εξαπέλυσε ο συνδυασμός «Όραμα Πολιτών» του Χρήστου Πάχτα, με αφορμή τη μη ολοκλήρωση έργων ανάπλασης σε Παλαιοχώρι και Νεοχώρι, κάνοντας λόγο για αδιαφορία και εικόνα εγκατάλειψης. 
  Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα δύο έργα ανάπλασης Παλαιοχωρίου και Νεοχωρίου, εντάχθηκαν στα Προγράμματα της Ε.Ε το 2013 και η συμβατική υποχρέωση για την παράδοση τους οριζόταν για τις  20-01-2015. 
  «Η σημερινή Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη αδιαφορώντας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών αλλά και λόγω της γνωστής αφοριστικής συμπεριφοράς της απέναντι σε κάθε έργο της προηγούμενης διοίκησης, αδυνατεί να ολοκληρώσει τα έργα στον συμβατικό χρόνο υλοποίησης τους, καθιστώντας για μια ακόμη φορά ορατή την ανικανότητά της στη διαχείριση ενταγμένων σε Ευρωπαϊκά  Προγράμματα έργων με διασφαλισμένη τη χρηματοδότηση τους», σημειώνει η ανακοίνωση. 
  Αναλυτικά η ανακοίνωση:  
  «Σκοτεινές και επικίνδυνες για οδηγούς και πεζούς παραμένουν -αδικαιολόγητα πλέον- κεντρικές περιοχές του Παλαιοχωρίου και του Νεοχωρίου καθώς η σημερινή Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη συνεχίζει να επιδεικνύει αμέλεια, αδιαφορία  και ανικανότητα για την ολοκλήρωση των  έργων ανάπλασης των οικισμών. Έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.316.830 € που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε πετύχει την ένταξη τους στα Ευρωπαϊκά  Προγράμματα με διασφαλισμένη τη χρηματοδότηση τους .

  Τα δύο έργα ανάπλασης Παλαιοχωρίου και Νεοχωρίου, εντάχθηκαν στα Προγράμματα της Ε.Ε το 2013 και η συμβατική υποχρέωση για την παράδοση τους οριζόταν για τις  20-01-2015. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα  τα έργα  δεν έχουν  ακόμη ολοκληρωθεί.  

  Η σημερινή Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη αδιαφορώντας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών αλλά και λόγω της γνωστής αφοριστικής συμπεριφοράς της απέναντι σε κάθε έργο της προηγούμενης διοίκησης, αδυνατεί να ολοκληρώσει τα έργα στον συμβατικό χρόνο υλοποίησης τους, καθιστώντας για μια ακόμη φορά ορατή την ανικανότητά της στη διαχείριση ενταγμένων σε Ευρωπαϊκά  Προγράμματα έργων με διασφαλισμένη τη χρηματοδότηση τους. 

  Το έργο “Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Τοπικής Κοινότητας Παλαιοχωρίου” είχε ενταχθεί και χρηματοδοτήθηκε από τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα με προϋπολογισμό 774.016 €. Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιελάμβανε σημαντικές αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις αναπλάσεων κεντρικών κοινοχρήστων χώρων, με σκοπό την ανάδειξη της παραδοσιακής φυσιογνωμίας του οικισμού.  

  Παρεμβάσεις όπως τη λιθόστρωση και τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων του ιστορικού κέντρου, περιμετρικά του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πλακοστρώσεις των πεζοδρομίων τους και της πλατείας.  Τον  ηλεκτροφωτισμό των υφιστάμενων πεζοδρομίων στην περιοχή της Λαϊκής Αγοράς,  τη συμπλήρωση μικρού μήκους πεζοδρομίων, καθώς  και τη συμπλήρωση πεζοδρομίων στον κεντρικό δρόμο του οικισμού μαζί με τον ηλεκτροφωτισμό τους.  

  Αντίστοιχα, το έργο “Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου” είχε ενταχθεί και χρηματοδοτήθηκε από τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά  προγράμματα  με προϋπολογισμό 542.823€. Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιελάμβανε την ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων του οικισμού με παρεμβάσεις σε κεντρικά σημεία και στον κεντρικό δρόμο. Επίσης  την ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας του οικισμού  καθώς και τη δημιουργία νέας  παιδικής χαράς στο  Νεοχώρι.

  Και στις δύο περιοχές οι εργασίες βρισκόταν σε εξέλιξη κατά τις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές γεγονός που σήμαινε πως η νυν Δημοτική Διοίκηση όφειλε να ολοκληρώσει έγκαιρα τα έργα. Κάτι όμως που δυστυχώς  δεν έκανε μέχρι και σήμερα. 

  «Βρισκόμαστε στο σκοτάδι και νιώθουμε την υποτίμηση και την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής καθημερινά» σχολίασε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου Νίκος Ανικούλας συμπληρώνοντας  ότι «σεβόμαστε τις απόψεις  της Δημοτικής Αρχής αλλά απαιτούμε να σεβαστεί και εκείνη τις δικές μας γύρω από την Επένδυση και σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να αισθανόμαστε ότι μας καταδικάζει στο σκοτάδι λόγω των διαφορετικών αντιλήψεων  μας».                                
  Την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο κεντρικός δρόμος του Παλαιοχωρίου επισήμανε και ο Πρόεδρος του Σταμάτης Ρίμπας, λέγοντας πως ενώ τα pillars ηλεκτροφωτισμού του έργου έχουν ολοκληρωθεί  εντούτοις όμως δε λειτουργούν».  
  Παράλληλα, ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
  «Οι αναπλάσεις των δύο οικισμών Παλαιοχωρίου και Νεοχωρίου εκτός από τον αισθητικό, έχουν και το λειτουργικό τους χαρακτήρα. Αναδεικνύουν τα πολιτιστικά, ιστορικά, μορφολογικά και αισθητικά χαρακτηριστικά των οικισμών μας . Το πλούσιο παραδοσιακό απόθεμά τους. 

  Τα έργα αυτά, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δημιουργούν μια δυναμική ανάπτυξης  της ευρύτερης περιοχής.

  Αυτά τα τόσο απλά και αυτονόητα, είναι αδύνατο να γίνουν κατανοητά από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Γι αυτό και έχει εγκαταλείψει τα έργα στην τύχη τους, στον αυτόματο πιλότο. 

  Σήμερα, 2.5 χρόνια μετά τη συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων και μετά από συνεχείς παρατάσεις τα δύο έργα δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στους πολίτες του Παλαιοχωρίου και του Νεοχωρίου. Πλήρης αδιαφορία. Κανένα ενδιαφέρον να αποδοθούν έγκαιρα, ολοκληρωμένα και λειτουργικά στην τοπική κοινωνία.

  Η ίδια εικόνα και χειρότερη ισχύει και για τις μεγάλες αναπλάσεις στην Αρναία και τη Μεγάλη Παναγία. 

  Και εδώ, έργα ημιτελή που κραυγάζουν καθημερινά για την ολοκλήρωση τους . Παρόλο ότι και εδώ η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη από την προηγούμενη  Δημοτική Αρχή. Όμως , για τα έργα αυτά  θα επανέλθουμε».