«Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»

    Στην Κρύπτη του ναού του Αγίου Σάββα φιλοξενείται έως και το Σάββατο, 20 Μαΐου 2017, η έκθεση φωτογραφίας «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος». Η έκθεση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας του Βελιγραδίου, και την Αγιορειτική Εστία και αποτελεί μέρος των δεκαήμερων εκδηλώσεων προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού “Ελληνικές Ημέρες στο Βελιγράδι”.
    Η Έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορείτικης Εστίας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Μάρτιο του 2016, ενώ ακολούθως μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμεινε από τις 06 έως 28 Μαΐου 2016 και εγκαινιάστηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην Λευκωσία, όπου παρουσιάστηκε από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2016, καθώς και στην πόλη της Κατερίνης στην οποία παρέμεινε από τις 14 έως 27 Νοεμβρίου 2016.
    Στην Έκθεση παρουσιάζεται το έργο που πραγματοποίησαν στο Άγιον Όρος τέσσερεις φωτογράφοι: ο Zoran Purger από την Σερβία, ο Ali Borovali από την Τουρκία, ο Zbigniew Kosc από την Пολωνία, και ο Valery Bliznyuk από την Ρωσία.
    Το Άγιον Όρος υπήρξε, και συνεχίζει να είναι, ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης για όλους τους δημιουργούς, ιστορικούς, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους και κυρίως φωτογράφους. Οι τέσσερεις φωτογράφοι επισκέφθηκαν πολλές φορές την Αθωνική Πολιτεία και βίωσαν την εμπειρία του προσκυνητή – περιηγητή καταγράφοντας μέσα από το φωτογραφικό τους φακό μοναδικές στιγμές από το φυσικό τοπίο, τις λατρευτικές συνήθειες των μοναχών, τον καθημερινό τους βίο και κατέληξαν να εστιάσουν στα πρόσωπα των γερόντων του Άθω.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ