Εγκαινιάστηκε πανηγυρικά η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

  Εξασφαλισμένη (με πόρους από ευρωπαϊκά κονδύλια ως το 2023), με νέα πολιτική για το βιβλίο και νέο φορέα διοργάνωσης της -την ίδρυση του οποίου εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου – η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης μπαίνει από τα αποψινά εγκαίνια της 14ης διοργάνωσης της βραδιά, σε νέα τροχιά.
  Οι πόροι για τη διοργάνωση (πρόσθετο ποσό 800.000 ευρώ) εξασφαλίστηκαν από τα ΕΣΠΑ και «δένουν» τις επόμενες διοργανώσεις ως το 2023- όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
  Την επικείμενη «διαμόρφωση μιας νέας συνεκτικής και συνολικής πολιτικής βιβλίου» την ίδρυση νέου ολιγομελούς φορέα πολιτικής Βιβλίου χωρίς τα «βάρη» και τα «λάθη» του παλιού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου -ΕΚΕΒΙ, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ.Κονιόρδου, με αρμοδιότητες την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, την κοινωνική διάδοση της ανάγνωσης και τη δημιουργία νέων αναγνωστών και την υποστήριξη των επαγγελματιών του βιβλίου) αλλά και τον εμπλουτισμό του θεσμού των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (που θα μετονομαστούν σε Κρατικά Βραβεία Βιβλίου) με την προσθήκη τεσσάρων νέων ( Κρατικό Βραβείο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Βραβείο Μετάφρασης βιβλίου Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Κρατικό Βραβείο Εκδοτικής Σειράς και Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης ) , όπως και την αποκατάσταση των ρυθμών απονομής τους με την επιτάχυνση μέσα στο 2017 της απονομής των βραβείων για τα βιβλία που εκδόθηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016.
  «Ένα βιβλίο, είναι ένα απλωμένο χέρι προς χαιρετισμό» τόνισε χαρακτηριστικά η κ.Κονιόρδου επικαλούμενη τη ρήση του Ανδρά Φραγκιά στη διάρκεια της αποψινής τελετής των εγκαινίων της 14ης ΔΕΒ-Θ.
  «…Σήμερα που η βαρβαρότητα εξαπλώνεται στις σύγχρονες δημοκρατίες, που η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μια βαθιά ανθρωπιστική και πολιτισμική κρίση, και οι διεθνείς εξελίξεις δοκιμάζουν καθημερινά και σε βάθος την κοινωνική μας συνείδηση , ίσως είναι πιο σημαντικό παρά ποτέ να δημιουργήσουμε τις ευνοϊκότερες συνθήκες για να λειτουργήσει αυτός ο χαιρετισμός. Για να κυκλοφορήσουν οι ιστορίες, οι ιδέες, οι μνήμες, για να αναπτυχθεί ο διάλογος και να ακουστεί ο αντίλογος, για να προκύψουν αναπάντεχες και δημιουργικές συναντήσεις, ώστε να μπορέσουμε να αναστοχαστούμε το Χθες και το Σήμερα, κοιτάζοντας το Αύριο» τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.
  «Περήφανος για το έργο της Περιφέρειας που κατάφερε να εξασφαλίσει και νέα χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ -και να διασφαλίσει έτσι τη διοργάνωση της έκθεσης ως το 2023» δήλωσε στο χαιρετισμό του και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρωινή επίσκεψη με την κ.Κονιόρδου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης και επανέλαβε τη δέσμευσή του για συνολική χρηματοδότηση των ανασκαφών στην περιοχή με το ποσό των 2.500.000 ευρώ (από Ευρωπαϊκά κονδύλια).
  Στο…«παράδοξο της απόλυτα επιτυχημένης διοργάνωσης μιας έκθεσης βιβλίου -όπως αυτή της Θεσσαλονίκης σε μια εποχή όπου -όπως χαρακτηριστικά είπε- “ο Γαλαξίας του Gutenberg” αντικαταστάθηκε από το γαλαξία του διαδικτύου με πολιτιστικό αντίτιμο τον κίνδυνο απώλειας της γλώσσας και της γνώσης», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του διοργανωτή φορέα της Έκθεσης Εθνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.
  Χαιρετισμούς στα αποψινά εντυπωσιακά εγκαίνια της πλέον «πλούσιας» σε δραστηριότητες 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (στο πρόγραμμα της εντάσσονται 435 εκδηλώσεις περισσότερους από 700 ομιλητές) αναφέρθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Helexpo-ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε το πολυπληθέστατο ακροατήριο της τελετής των εγκαινίων το νέο φωνητικό σύνολο που συγκρότησε πρόσφατα ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 20 παιδιών προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, υπό την επωνυμία «Φωνές της Ελευθερίας», σε σύμπραξη με τη Νεανική Χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, 40 συνολικά νεαρούς χορωδούς) που έντυσαν μουσικά την εκδήλωση.
  Την ίδρυση διεπιστημονικής ομάδας για τη διαχείριση και προστασία των αρχαιοτήτων του μετρό- με το πέρας των ανασκαφών εξήγγειλε η γ.γ.του ΥΠΠΟ
  Την επικείμενη συγκρότηση διεπιστημονικής ομάδας για τη διαχείριση και προστασία των αρχαιοτήτων της πόλης μετά το πέρας των ανασκαφών για τη διάνοιξη του μετρό οι οποίες και ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη -Βλαζάκη στη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.
  «Οι ανασκαφικές εργασίες ολοκληρώνονται σύντομα, το εμβληματικό των ευρημάτων οδήγησε σε μια εμβληματική τεχνική λύσης για τη συνύπαρξη αρχαίων και μετρό, για τη διαχείριση και προστασία των αρχαίων που προέκυψαν στα 31.000 τ.μ των ανασκαφικών εργασιών, πρόκειται σύντομα να συγκροτηθεί διεπιστημονική ομάδα στην οποία θα εκπροσωπούνται ο Δήμος της πόλης, η εταιρεία Αττικό μετρό και η αρχαιολογική υπηρεσία» τόνισε μεταξύ άλλων η κ.Βλαζάκη στην εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο: «Μετρό και πολιτισμός: τα υπόγεια ρεύματα μιας πόλης» και θέμα τη συμβολή των ανασκαφών του Μετρό στην ανάδειξη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και για το Μετρό ως γενικότερο πολιτισμικό παράγοντα στη ζωή μιας πόλης.
  «Ότι είναι παρελθόν είναι πρόλογος» τόνισε χαρακτηριστικά -επικαλούμενη της Σεξπιρική ρήση – η κ.Βλαζάκη στην εισήγηση της , υπογραμμίζοντας πως «οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών του μετρό αποτελούν τις υλικές μαρτυρίες ενός υπερτοπικού παλίμψηστου , την ανάδειξη του οποίου αναμένει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα».
  Για…«καθημερινό μπρα ντε φερ» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Αττικό μετρό Α.Ε? καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος αναφερόμενος στην πολύχρονη «αντιπαλότητα» που αναπτύχθηκε μεταξύ των τεχνοκρατών και αναγκαιότητας ολοκλήρωσης στα προκαθορισμένα χρονικά όρια του έργου, και αρχαιολογικής υπηρεσίας που «πίεζε» για τη διάσωση in situ και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.
  Για αμιγώς πολιτικά κίνητρα τα οποία διαμόρφωσαν παλαιότερα, αντιπαλότητες προβάλλοντας το δίλημμα “ή αρχαία ή μετρό” -και το οποίο τελικά αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης , ενώ στην ίδια εκδήλωση η αρχαιολόγος -εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Τάνια Πρωτοψάλτη , έκανε – με σχετική προβολή- εντυπωσιακή παρουσίαση των ανασκαφών και των ευρημάτων που εντοπίστηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών για τη διάνοιξη του μετρό της πόλης.
  Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ