Νέα πυρά Πάχτα: Ξεχασμένη η Μ. Παναγία – Ανικανότητα χωρίς προηγούμενο

  Νέα πυρά εξαπέλυσε ο συνδυασμός «Όραμα Πολιτών» του Χρήστου Πάχτα κατά του δήμου Αριστοτέλη, αυτή την φορά αναφερόμενος στο έργο ανάπλασης της Μ. Παναγίας, κάνοντας λόγο για ανικανότητα χωρίς προηγούμενο.
  Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, εδώ και σχεδόν τρία χρόνια η νέα Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη ξεχνά επιδεικτικά τη Μεγάλη Παναγία που είναι  ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους οικισμούς του Δήμου, και  ως προς την ιστορικότητά της αποτελεί ένα  από τα παλαιότερα χωριά της Χαλκιδικής με συχνές αναφορές  σε Βυζαντινά έγγραφα του Αγίου Όρους.
  «Η νέα Δημοτική Αρχή, απαξιώνει το έργο που της άφησε παρακαταθήκη η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου. Κινείται μηδενιστικά. Κινείται χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. Αναρωτιέται κανείς ποιος αρρωστημένος νους εννοεί να γυρίζει την πλάτη στην ανάπτυξη του τόπου που θα οδηγήσει και στην τουριστική προβολή του και  καταδικάζει σε μαρασμό μια από τις πλέον όμορφες περιοχές του Δήμου μας που από το 1860 γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών χάρη στο μεγάλο Προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου», προσθέτει η ανακοίνωση.
  Αναλυτικά η ανακοίνωση:  
  «Η ανάδειξη του πλούσιου παραδοσιακού αποθέματος της Μ. Παναγίας, μέσω της διαμόρφωσης και ανάπλασης  των κεντρικών κοινοχρήστων χώρων, των κεντρικών πλατειών της και των όμορων δρόμων, καθώς και η λειτουργική τους αναβάθμιση αποτελούσε ένα όραμα για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη. 
  Έτσι, σχεδίασε και ενέταξε το έργο «Ανάπλαση Κεντρικών Κοινόχρηστων Χώρων Οικισμού Μεγάλης Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη » στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013»  πετυχαίνοντας  τη χρηματοδότηση του με  901.497 Ευρώ.
  Το έργο αφορά στην ανάπλαση των τριών πλατειών της Μ. Παναγίας, Αριστοτέλους , Δημοκρατίας και Ελευθερίας, την ενοποίησή τους με την ανάπλαση των δρόμων που τις συνδέουν και  την αντικατάσταση των φθαρμένων τσιμεντένιων δαπέδων με λιθόστρωτα. 
  Παράλληλα, στο έργο συμπεριλαμβάνεται ο συμπληρωματικός φωτισμός της πλατείας Αριστοτέλους (Χοροστάσι) καθώς και η πλακόστρωση των πεζοδρομίων εισόδου του οικισμού, από το σημείο της λαϊκής αγοράς (Εκκλησία) έως την πλατεία Αριστοτέλους.
  Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή εκτέλεσε  εργασίες σε ποσοστό 50% έως το τέλος της θητείας της, ολοκληρώνοντας τις εργασίες  ανάπλασης:
   -της πλατείας Ελευθερίας (Κελέση)
  – της οδού Εθνικής Αντίστασης που συνδέει την πλατεία Κελέση με αυτή της Αγοράς                 ( Δημοκρατίας).
   – του δρόμου από την πλατεία Ελευθερίας  προς  το ρέμα Μπιζιργιάννη.
  Δυστυχώς, η νέα Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη απαξίωσε και αυτό το έργο, αδιαφόρησε για τη συνέχιση και ολοκλήρωσή του, εγκαταλείποντας το  ακριβώς στο σημείο που το παρέδωσε  η προηγούμενη Δημοτική Διοίκηση.
  Εγκαταλελειμμένες και  αφημένες στην τύχη τους  βρίσκονται εδώ και δυόμιση  χρόνια οι εξής ενότητες του έργου:
  – η ανάπλαση της Πλατείας  Αριστοτέλους (Χοροστάσι)
  – η ανάπλαση των χώρων  γύρω από το ήδη διαμορφωμένο τμήμα της πλατείας Αριστοτέλους.
  – η ανάπλαση του δρόμου που ενώνει  την πλατεία Αριστοτέλους με την πλατεία Δημοκρατίας (Αγορά)
  – η  ανάπλαση των πεζοδρομίων από την είσοδο του οικισμού μέχρι την κατάληξή τους στην πλατεία Αριστοτέλους.
  Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια η νέα Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη ξεχνά επιδεικτικά τη Μεγάλη Παναγία που είναι  ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους οικισμούς του Δήμου, και  ως προς την ιστορικότητά της αποτελεί ένα  από τα παλαιότερα χωριά της Χαλκιδικής με συχνές αναφορές  σε Βυζαντινά έγγραφα του Αγίου Όρους.
  Η νέα Δημοτική Αρχή, απαξιώνει το έργο που της άφησε παρακαταθήκη η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου. Κινείται μηδενιστικά. Κινείται χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. Αναρωτιέται κανείς ποιος αρρωστημένος νους εννοεί να γυρίζει την πλάτη στην ανάπτυξη του τόπου που θα οδηγήσει και στην τουριστική προβολή του και  καταδικάζει σε μαρασμό μια από τις πλέον όμορφες περιοχές του Δήμου μας που από το 1860 γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών χάρη στο μεγάλο Προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου. 
  Το ημιτελές και ανολοκλήρωτο του έργου, πέραν των άλλων, αποτελεί μία αισθητική δυσαρμονία με το φυσικό περιβάλλον και το  πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα του οικισμού.  
  Ανικανότητα χωρίς προηγούμενο».