Έκτακτη επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες

  Για έκτακτη επιδείνωση του καιρού προειδοποιεί τους πολίτες η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  Σύμφωνα με το Δελτίο Καιρού, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι οποίες πιθανόν να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής κυρίως χώρας.
  Πιο αναλυτικά τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν:
  1. Σήμερα Τετάρτη, 24 Μαΐου, μέχρι και τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα στα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης). 
  2. Αύριο Πέμπτη, 25 Μαΐου, από τις μεσημβρινές ώρες η Ήπειρος, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, η Στερεά και η Θεσσαλία. Πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου.
  3. Την Παρασκευή, 26 Μαϊου, αρχικά στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Β. Αιγαίου, σταδιακά πρόσκαιρα στα νησιά του Ιονίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα.
  Αναμένεται να σημειωθεί σταδιακή ύφεση των φαινομένων από τα δυτικά τις βραδινές ώρες.
  Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. 
  Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες: 
  ⦁    Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  ⦁    Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  ⦁    Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
  ⦁    Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  ⦁    Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  ⦁    Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, ειδικά για θέματα παγετού και χιονοκάλυψης.
  ⦁    Να φροντίζουν να διαθέτουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητα τους. 
  ⦁    Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού.
  ⦁    Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).