Με 30.000 τίτλους βιβλίων ξεκινά την Παρασκευή το Φεστιβάλ Βιβλίου

  Πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή θα παρουσιάσουν στο φετινό 36ο πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου 180 εκδοτικοί οίκοι, ενώ ήδη 100 εκθετήρια έχουν στηθεί στην παραλία του Λευκού Πύργου (Βασιλικό Θέατρο – Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου – Στάση Στρατηγείου). 
  Το Φεστιβάλ, που διοργανώνει στις 2-18 Ιουνίου ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, συμπληρώνει φέτος 36 χρόνια ζωής και είναι αφιερωμένο στο «Έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατο του».
  Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιούνται καθημερινά λογοτεχνικές, θεατρικές και μουσικές – χορευτικές βραδιές και άλλες εκδηλώσεις, ενώ στα περίπτερα των εκθετών θα βρίσκονται συγγραφείς υπογράφοντας τα βιβλία τους και ανταλλάσοντας απόψεις με τους αναγνώστες.
  Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε σήμερα στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε πως “το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η πιο μαζική εκδήλωση πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα. Η συνεχής παρουσία του επί 36 έτη αναδεικνύει ότι το βιβλίο, παραμένει ο αναντικατάστατος φίλος του ανθρώπου. Οι φετινές εκδηλώσεις θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό βιβλιόφιλο και αναγνώστη.
  Τόνισε πως κάθε χρόνο τα εκθετήρια στην παραλία επισκέπτονται 300.000– 400.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου το 20% – 25% δεν κατοικούν στη Θεσσαλονίκη, αλλά προέρχονται από περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. 
  Αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες, που συνήθως επικρατούν στην πόλη κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Βιβλίου, ο κ.Μπαρμπουνάκης χαρακτήρισε «γούρι τα μπουρίνια».
  «Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι συνδεδεμένο με τα μπουρίνια και μόλις στήνουμε τα περίπτερα αρχίζουν τα σλόγκαν για τις καιρικές συνθήκες. Για εμάς τα μπουρίνια είναι το γούρι μας, καθώς καταφέρνουμε και συνεχίζουμε και ο θεσμός διατηρείται», είπε χαρακτηριστικά.
  Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ στον χώρο των εκδηλώσεων (εξέδρα – άγαλμα Μ.Αλεξάνδρου), ενώ τον αγιασμό θα τελέσει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ‘Ανθιμος.
  Το Φεστιβάλ Βιβλίου τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  Τα εκθετήρια βιβλίων θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ, ενώ τις Κυριακές θα ανοίγουν και επιπλέον πρωινές ώρες, από τις 10.30 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι.
  Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ