Υψηλές επιδόσεις και θέαμα στα 16α «Σιθώνεια» στη Νικήτη (βίντεο+φώτο)

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο δημοτικό γήπεδο Νικήτης η 16η διεθνής συνάντηση ρίψεων «Σιθώνεια», με τους αθλητές που συμμετείχαν να καταγράφουν υψηλές επιδόσεις. 
  Στα φετινά Σιθώνεια τιμήθηκε ο εκλιπών Πρόεδρος του ΓΣ «η Σιθωνία», Νικόλαος Παπαδημητρίου, ο άνθρωπος που ήταν η ψυχή της διοργάνωσης, που ζούσε για τα Σιθώνεια και αγωνίστηκε για να γίνουν θεσμός.
  Με βάση τις φετινές χορηγίες τα κύρια αγωνίσματα ρίψεων ήταν: σφυροβολία ανδρών-γυναικών, σφυροβολία κορασίδων, σφαιροβολία ανδρών και ακοντισμός κορασίδων.
  Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν αθλητές-τριες από την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Σλοβακία, την Τουρκία τη Μάλτα και την Ουκρανία. 
  Ανάμεσα στους αθλητές που συμμετείχαν στη διοργάνωση των Σιθωνείων ήταν ο Σλοβάκος Charfreitag (πρωταθλητής Ευρώπης στη σφυροβολία το 2010), ο Ιταλός Simone Falloni,, η  3η στο Παγκόσμιο πρωτ/μα Ε-Ν το 2014, Ηλιάνα Κοροσίδου, ο 4ος πρωταθλητή Ευρώπης (2016) Μιχάλης Αναστασάκης και ο Χαλκιδικιώτης αθλητής – φαινόμενο στη σφαιροβολία Οδυσσέας Μουζενίδης. 
  Την παράσταση έκλεψε ο κορυφαίος Έλληνας σφυροβόλος, Μιχάλης Αναστασάκης, ο οποίος έστειλε τη σφύρα στα 77,72 μ., πιάνοντας το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου και βελτιώνοντας το ατομικό του ρεκόρ.
  Μάλιστα, ο 23χρονος Μιχάλης Αναστασάκης, με τις υψηλές του επιδόσεις, βρίσκεται πλέον στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. 
  Στο πλευρό του είχε τον προπονητή του και γιο του Νίκου Παπαδημητρίου, Αλέξανδρο. «Ήταν πάρα πολύ δύσκολη η προσπάθεια αλλά νομίζω τα καταφέραμε όλοι, συνεργαστήκαμε άψογα και η φετινή διοργάνωση είχε επιτυχία. Προσπαθήσαμε να φέρουμε αθλητές πολύ καλού επιπέδου και χαίρομαι που ήρθε και κόσμος να παρακολουθήσει από κοντά τους αγώνες», δήλωσε στην politikixalkidiki.gr o κ. Αλέξανδρος Παπαδημητρίου
  Ο Βρετανός Μάρκ Ντράι ήταν δεύτερος με 71,69 μ. και ο Σλοβάκος Λίμπορ Τσάρφειταγκ τρίτος με 69,96 μέτρα. Ο Νίκος Γαβριηλίδης κατάφερε να πετύχει το στόχο του και με 68,56 μ. έπιασε το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 του Μπίντγκοζ. Τον εαυτό του ξεπέρασε ο Τάσος Λατιφλάρι, που ήταν νικητής στη σφαιροβολία με καλύτερη προσπάθεια στα 18,44 μ. επίδοση που αποτελεί απόλυτο ατομικό του ρεκόρ.
  Πολύ καλός αγώνας έγινε στη σφυροβολία των γυναικών εκεί όπου η Καγιά Σαλμάν ήταν νικήτρια με 69,34 μέτρα. Η Ρουμάνα Μπιάνκα Περιέρ ακολούθησε με 66,00 μ., ενώ τρίτη ήταν η Ιρίνα Κλάιμετς με 65,99 μέτρα.
  Για μία κορυφαία αθλητική εκδήλωση στη Χαλκιδική αλλά και στη Β. Ελλάδας έκανε λόγο ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος, μιλώντας στην politikixalkidiki.gr.
  «Είναι πλέον ένας θεσμός που έχει παγκόσμια εμβέλεια αφού συμμετέχουν και αθλητές από όλον τον κόσμο, ενώ πολλές φορές στη διοργάνωση έχουν σημειωθεί παγκόσμια ρεκόρ»,  τόνισε ο κ. Τζίτζιος.

  «Θέλουμε να συνεχίσουμε γιατί τα παιδιά βλέπουν αυτές τις εκδηλώσεις, με αγάπη και με θέρμη. Το πνεύμα του αθλητισμού είναι αυτό το οποίο μας καθοδηγεί για να δημιουργούμε συνέχεια νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και να φέρνουμε τα παιδιά πιο κοντά στον αθλητισμό», υπογράμμισε.

  Από την πλευρά του ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης του δήμου Σιθωνίας, Γεώργιος Δαλδογιάννης, αναφέρθηκε στον κύριο εμπνευστή της διοργάνωσης, Νίκο Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι τα φετινά «Σιθώνεια» αποτελούν φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πρόεδρο του ΓΣ «η Σιθωνία».

  «Φέτος η διοργάνωση έχει ιδιαίτερο συγκινησιακό χαρακτήρα γιατί ο κύριος εκφραστής, ο εμπνευστής και ο διοργανωτής, ο αείμνηστος Νίκος Παπαδημητρίου, δεν είναι σήμερα κοντά μας. Συνεχιστής της όλης διοργάνωσης είναι ο γιος του Ν. Παπαδημητρίου, Αλέξανδρος, παγκόσμιος πρωταθλητής στη σφυροβολία», ανέφερε ο κ. Δαλδογιάννης.

  «Η τόση μεγάλη συμμετοχή αθλητών μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε και χρόνο με τον χρόνο να κάνουμε αυτή την διοργάνωση καλύτερη», πρόσθεσε.

  Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ο δήμαρχος Σιθωνίας τίμησε τη σύζυγο του εκλιπόντα, Νίκου Παπαδημητρίου.

  «Τιμήσαμε την οικογένεια του στη μνήμη του. Χαίρομαι που γνώρισα έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο, ο οποίος έχει προσφέρει ανιδιοτελώς τα πάντα για τον τόπο του και για τα νέα τα παιδιά», σημείωσε ο κ. Τζίτζιος.  


  Δείτε το βίντεο – ρεπορτάζ:

  *Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
  *Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες: Ζωή Γανίτη
  *Επιμέλεια κειμένου: Χριστίνα Τσερβελή