Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Τι προβλέπει ο «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών» για τις επιχειρήσεις

  Μια σημαντική ημερίδα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τα κόκκινα δάνεια πραγματοποιήθηκε σήμερα, 13 Ιουνίου, στις 10:30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου, όπου παρουσιάστηκε ο «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών». 
  Όπως ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας στην politikixalkidiki.gr, πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος επιτρέπει σε όλες τις επιχειρήσεις με μία αίτηση να ρυθμίσουν όλα τους τα χρέη προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κτλ. 
  Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κ. Γκίλης Γεώργιος, επισήμανε ότι χρειάζεται πρωτίστως ανατροπή της άσχημης ψυχολογίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά και διακατέχει το σύνολο σχεδόν του επιχειρηματικού κόσμου, με λήψη μέτρων που να μπορούν να βοηθήσουν τον επιχειρηματία.
  Μείωση των φορολογικών συντελεστών ώστε να επανέλθει η ρευστότητα στις επιχειρήσεις ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πολυγύρου, κ. Παπαπαναγιώτου Νικόλαος. «Αυτή τη στιγμή όποια ρευστότητα καταλήγει πάλι στα ταμεία του κράτους χωρίς να υπάρχει ενδιάμεση λογική οικονομία, δηλαδή χωρίς να μπορεί ο έμπορος να συναλλάσσεται φυσιολογικά με τους ανθρώπους με τους οποία κάνει τις συναλλαγές του», υπογράμμισε ο κ. Παπαπαναγιώτου. 
  Ο πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κ. Καμπάνης Βασίλης υποστήριξε ότι μεγαλύτερη χρησιμότητα έχουν οι 120 δόσεις μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο παρά το θέμα με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.
  Αναλυτικά τι προβλέπει ο νέος Νόμος 4469/2017 για όλες τις επιχειρήσεις
  Συγκεκριμένα, η ενημέρωση περιλάμβανε τα βασικά σημεία του Ν. 4469/2017 «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» και απευθύνονταν τόσο σε ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες παρουσιάζοντας τη νομοθεσία και το τραπεζικό  πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όσο και σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, -μικρές, μεσαίες και μεγάλες- παρουσιάζοντας τη νομοθεσία του εξωδικαστικού μηχανισμού.
  Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε συνοπτικά ότι ο νέος Νόμος 4469/2017, που προβλέπει μία διαδικασία ρύθμισης όλων των χρεών μιας επιχείρησης προς το σύνολο των πιστωτών, δηλαδή τράπεζες, εφορίες, τελωνεία, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες (π.χ. προμηθευτές), θα ενεργοποιηθεί στις 3 Αυγούστου 2017 και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31/12/2018, ενώ στις 4 Αυγούστου 2017 θα τεθεί σε λειτουργία και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών.
  Μέσω αυτής της διαδικασίας και αξιολογώντας την πραγματική οικονομική ικανότητα της επιχείρησης, η πλειοψηφία των πιστωτών και ο οφειλέτης, έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε ένα πλάνο αποπληρωμής, που προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις ή ακόμα και “κούρεμα” οφειλών. Την προσπάθεια αυτή συντονίζει ανεξάρτητος διαμεσολαβητής και η διαδικασία θα υλοποιείται από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, που θα ενεργοποιηθεί 3 μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου.
  Οι βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση στη διαδικασία είναι να μπορεί να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη είναι πάνω από 20.000 ευρώ. Επιπλέον θα πρέπει να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έξοδα, αφαιρουμένων των εσόδων της, έχουν θετικό πρόσημο.
  Προβλέπεται πως η συμφωνία απαιτεί τη συναίνεση της πλειοψηφίας του 60% των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στην μειοψηφία. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.
  Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία που ακολουθείται, όπως τόνισε ο κος Κουρμούσης,   η αρχή γίνεται με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Ακολουθεί η κατάθεση της μελέτης βιωσιμότητας από την εταιρία, μετά ορίζεται ένας συντονιστής του όλου εγχειρήματος (συνήθως πιστοποιημένος δικηγόρος, οικονομολόγος), στη  συνεχεία διενεργείται έλεγχος κατά πόσο οι ιδιοκτήτες λειτούργησαν σωστά την εταιρία και στο τέλος μετά από όλα αυτά, καλούνται όλοι οι πιστωτές-φορείς, στους οποίους χρωστάει η εταιρία, προκειμένου να καταλήξουν στο «κούρεμα» των οφειλών τους. Η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται το αργότερο σε έξι μήνες  και στο μεσοδιάστημα η επιχείρηση προστατεύεται από κατασχέσεις, δεσμεύσεις λογαριασμών κ.α. 
  Σημειώνεται ότι την ημερίδα διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), το Σύλλογο Λογιστών – Φοροτεχνικών Ν. Χαλκιδικής και τον Εμπορικό Σύλλογο Πολυγύρου. 
  Δείτε το βίντεο: